NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanCsecsemőket is tudnak már dializálni Szegeden

2014.01.31

Hét olyan csecsemőt kezeltek eddig sikerrel a gyermekklinikán, akiknek a súlya nem éri el a 10–12 kilót.


Tíz kiló alatti súlyú gyerekeket is tudnak már biztonságosan dializálni a szegedi gyermekklinikán – korábban ez nagy kockázatot jelentett. Az elmúlt fél évben hét baba életét mentették meg az új eljárással, köztük a 21 hónapos Botondét is, aki most csak ellenőrző vizsgálatra jött, alig egy hónapja azonban az életét mentették meg a szegedi gyermekklinikán – egy új eljárásnak köszönhetően – írja a Délmagyarország Napilap híre nyomán a delmagyar.hu portálján.

Egy tíz-tizenkét kilós gyereknek nagyjából egy liter vére van. Ha a dializáló fél litert kivesz a szervezetből, az veszélyes – magyarázta Gál Péter, az SZTE Gyermekklinika és Gyermekegészségügyi Központ egyetemi tanársegédje, hozzátéve azt is, a klinikán azonban az elmúlt fél évben ki tudtak építeni egy olyan rendszert, amellyel ilyen piciket is tudnak kezelni. A gép már egy ideje a klinikán van, de az elmúlt fél évben kezdtük el alacsony súlyú gyerekeknél használni. Ez idő alatt hét gyereket kezeltünk vele, az eredmények nagyon biztatók – húzta alá Gál Péter.

Forrás: délmagyar.hu


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care