NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanCsüggesztő transzplantációs statisztika

2012.01.10

2011-ben 204 veseátültetést végeztek hazánkban, szemben a 2010-es 265-tel.


A január 2-i összesített adatok szerint 2011-ben mindössze 131 szervkivételi riadó volt Magyarországon, jóval kevesebb, mint 2010-ben (159). Igaz, akkor éppen azért volt reménykeltő a statisztika, mert úgy tűnt, megállt az évek óta tartó csökkenés a donorriadók és a transzplantációk számában. A 2011-es statisztikába mindenképen belejátszhatott, hogy ekkor már nem működött az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának pilot programja, amelyiknek 22 plusz szervkivételi riadót köszönhettünk, azaz száznál több szervátültetést végezhettek a központok az egyébként többcélú programnak köszönhetően.

Bár a Weborvos információ szerint az egészségügyi államtitkárság keresi a lehetőségét (forrását) az intézményi donorkoordinátori program folytatásának és idén az Eurotransplanttal való előzetes együttműködési megállapodásunk is növelheti a szervátültetések számát, egyelőre a tavalyi statisztika számai ismertek.

Eszerint: 2011-ben 204 veseátültetést végeztek hazánkban, szemben a 2010-es 265-tel, azt nem tudni, ebből mennyi volt az élődonoros transzplantáció, amely ugyancsak emelkedő tendenciát mutatott tavalyelőtt. Kettővel kevesebb, 41 májátületést mutat a statisztika, viszont eggyel több, összesen 10 kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetést jegyeztek fel. 2011-ben 14 beteg kaphatott új szívet, ami hattal kevesebb a 2010-es évinél, ugyanakkor jóval több, összesen 40 tüdőátültetés történt magyar donorból származó szervvel Bécsben – mutatta a statisztika január 2-án.

Forrás: Weborvos
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care