NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanDiabétesz és rokkantság: egyenes összefüggések

2013.07.24

A cukorbetegség növelheti a rokkantság kialakulásának kockázatát idősebb korban.


A cukorbetegséggel küzdő felnőttek esetében magasabb a kockázata a rokkantság kialakulásának - derült ki a The Lancet Diabetes & Endocrinology című folyóiratban közölt új kutatásból, amely  világszerte élő több ezer páciens adatainak áttekintésére épült. A vizsgálat szerint a diabétesszel küzdő idősebb emberek 50-80 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak rokkanttá, mint nem cukorbeteg társaik. A szakemberek nem tettek különbséget az 1-es és 2-es típusú diabétesz között, habár a vizsgált adatok többsége 65 éven felüliektől származott, akiknél a 2-es típusú cukorbetegség a gyakoribb.

A kutatók úgy definiálták a rokkantság fogalmát, mint csökkent mozgásképességet és az olyan alapvető tevékenységek elvégzésére irányuló képesség hiányát, mint a fürdés, evés, vásárlás, vagy közlekedési eszközök használata. A tanulmányt készítő ausztrál kutatók szerint a cukorbetegség és a rokkantság közötti kapcsolat okai egyelőre tisztázatlanok, de a magas vércukorszint idővel kétségtelenül az izmok károsodásához vezethet - idézte hírül a BBC hírszolgálatát az MTI.

"A diabétesszel összefüggő komplikációk, úgy mint a szívbetegség, az agyi-érkatasztrófa és a veseproblémák mint rokkantságot eredményezhetnek" - húzták alá a tanulmány vezetői, Anna Peeters és Evelyn Wong, a melbourne-i Baker IDI Szív- és Diabétesz Intézet munkatársai. Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) munkatársaként dolgozó Edward Gregg szerint a mostani tanulmány volt az első, amely százalékos arányban határozta meg a cukorbetegséggel összefüggésben kialakuló rokkantsági kockázatot. A Diabetes UK nevű jótékonysági szervezet szerint a vizsgálat megerősítette a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének fontosságát és annak szükségét, hogy minden rászoruló ember megfelelő ellátásban részesüljön.

A szakemberek szerint az összefüggés talán azzal magyarázható, hogy a tartósan magas vércukorszint okozta komplikációk, mint az amputáció, a vakság, a szívbetegség és az agyi-érkatasztrófa a rokkantság legfőbb kiváltó okai közé tartoznak. Egy másik lehetséges magyarázat, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői, mint a túlsúlyosság, szintén növelik a rokkantság kialakulásának valószínűségét.

A szakemberek szerint az egészséges és kiegyensúlyozott étrend, illetve a mozgásban gazdag mindennapok segíthetnek csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.Cukorbetegség és vesebetegség összefüggései a vesebetegseg.hu-n

Forrás: MTI


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care