NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanDr. Andy Stein - Janet Wild: Veseelégtelenség, dialízis, transzplantáció

2015.05.14

Minél többet tud a beteg a problémáról, annál könnyebben birkózik meg vele.


Napjainkban hazánkban minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegség által, s évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra. Tavaly csaknem 400 vesetranszplantáció történt, és közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását a dialíziskezelés biztosította. A veseelégtelenség rendkívül összetett problémát jelent, így érthető, hogy lényegi folyamatainak, azok összefüggéseinek bemutatása a laikusok számára igen nehéz. Ezen segíthet a Springmed Kiadó új könyve (Dr. Andy Stein - Janet Wild: Veseelégtelenség, dialízis, transzplantáció), melyről a szerzőkkel együtt hiszik és vallják, hogy minél többet tud a beteg a betegségéről, annál könnyebben képes megbirkózni vele. A könyv magyar kiadásának célja, hogy olyan ismereteket adjon az olvasóknak a betegségükkel kapcsolatban, melyek segítségével feltudják majd használni az orvostól kapott tájékoztatást annak érdekében, hogy megfelelő döntéseket hozzanak, hogy kézben tarthassák mindazt, ami a betegségük során velük történik, és megpróbálják a lehetőségeik szerint legjobb minőségben élni az életüket a veseelégtelenség ellenére, illetve a veseelégtelenséggel együtt is.

Ez a könyv a veseelégtelenségről és a kezelési módjairól szól. Ritka, hogy a veseelégtelenség csak arra van hatással, akinél a diagnosztizálták – kihat az egész családra, a barátokra és a munkatársakra is. A diagnózis csaknem olyan lesújtó lehet a nem közvetlenül érintettek, mint az érintett személy számára. De sok embernek segíthet a problémák legyőzésében, ha részletesen felvilágosítják a betegségéről, és megérti annak lényegi folyamatait. Ezt szem előtt tartva írtuk meg ezt a könyvet, s reméljük, mindenki számára hasznos lesz, akit közvetlenül vagy közvetve érint a veseelégtelenség - írták a szerzők.

Mindketten hisszük, hogy minél többet tud az érintett beteg a veseelégtelen- ségéről, annál könnyebben képes megbirkózni vele. A nefrológia – mint szinte az összes orvosi szakterület – nyelvezete bővelkedik szakkifejezésekben, rövidítésekben és betűszavakban. Ha a beteg megismeri a speciális terminológiát – ebben segít a könyv végi, kislexikon-szerűen összeállított szómagyarázat –, aligha lesz a betegséggel kapcsolatos ismereteknek, az egészségügyi ellátásnak olyan területe, amit nehéz lenne neki elmagyarázni, vagy amit nehezen értene meg. Elhatároztuk, hogy ebben a könyvben eloszlatjuk a mítoszokat, elmagyarázzuk a „szakzsargont” és a lehető legegyszerűbben és legnyíltabban mutatunk be minden lényeges tudnivalót a veséről és a veseelégtelenségről.

További részeletek itt találhatók
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care