NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÉdesanyja után jegyese veséjét kaphatja meg Emőke

2015.01.26

Ádám elhatározta, ha teheti, akkor oda adja az egyik veséjét a jegyesének. (Frissített)


Hét évig élt édesanyja veséjével a szegedi Szász Emőke. Miután a szerv begyulladt, nem tudták megakadályozni a kilökődést, el kellett távolítani, mielőtt „felrobbant” volna. Most veseriadóra vár, de jegyese, Ádám is felajánlotta a sajátját. Emőke édesapjának más a vércsoportja, így ő nem jöhet számításba donorként, a húga pedig bár felajánlotta, még túl fiatal a műtéthez. Ádám elhatározta, ha teheti, akkor oda adja az egyik veséjét a jegyesének, a vércsoportjuk egyezik, jövő héten mennek vérvizsgálatra - írta a delmagyar.hu.

Forrás: delmagyar.hu

Nem kaphatja meg vőlegénye veséjét Emőke

Tovább folytatódik a vesére váró Szász Emőke kálváriája. Két vesetranszplantáción már túl van, mindkettő szerv kilökődött, most a harmadikra vár. Jegyese felajánlotta a sajátját, de nem egyeznek a szövetek. Az orvosok szerint 2-3 év is eltelhet mire újat kaphat, ezért azt tervezik, Angliába költöznek, talán ott hamarabb juthat új veséhez – írja a delmagyar.hu portálja.

A pár történetét olvasva többen jelentkeztek a lapnál, hogy felajánlják az egyik veséjüket, de ma Magyarországon nem engedélyezett az ismeretlen élődonoros szervfelajánlás. Az élődonor vérrokonságban, vagy bizonyíthatóan szoros érzelmi kapcsolatban kell, hogy álljon a vesebeteggel. Ez utóbbit etikai bizottság is vizsgálja, de idáig el sem jutottak Ádámék. Nem maradt más hátra, minthogy várják a veseriadót.

Néhány napja email-ben kapták a hírt, hogy Emőke 1 év és 1 hónap várakozás után aktív státuszba került a nemzetközi Eurotransplant várólistán. Így jóval nagyobb esélye van új szervhez jutni, az orvosok mégis azt mondták neki, akár 2-3 évet is várnia kell. Hogy addig mit csináljanak? Próbáljanak meg közeli ismerőst keresni - mondták az orvosok. Az idő azért is sürgeti őket, mert minél hamarabb kerül sor a transzplantációra, annál nagyobb az esély arra, hogy a kapott szerv tovább él.

Forrás: delmagyar.hu


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care