NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÉdesapja veséjével élhet tovább

2014.01.28

Az öt éves zsombói lány, apukája veséjét kaphatja meg nemsokára.


Édesapja veséjét kaphatja meg hamarosan az ötéves Szandi, előbb azonban egy másik komoly operáción kell átesnie. A mozgásában korlátozott kislány hólyagját az oldalára helyezik ki néhány hét múlva Pécsett. A műtétsorozat után egy időre kereső nélkül marad a család, pedig már így is komoly anyagi gondokkal küzdenek - írta a delmagyar.hu.

– Hányással és hasmenéssel vittem annak idején a szegedi gyermekkórházba, ahol kiderült a betegsége – mesélte az édesanya, Mezei Zoltánné Mónika. – Mostanra már transzplantációra vár, mivel 40-60 százalékban működnek csak a veséi.

Szandi gerincfejlődési rendellenessége miatt alakult ki a vesebaj, hólyagja okozta a problémát. Ez ráadásul az új vesét is hamar tönkretenné, először tehát azt kell megműteni. Mivel ilyen speciális műtéteket az országban egyedül Pécsett végeznek, február elején oda viszik a kislányt. Oldalára helyezik ki a hólyagját, onnantól kezdve évekig zacskót visel majd a testén. Csak a beavatkozás után kaphat új vesét, ami szintén sürgős, hogy ne romoljon tovább az állapota, és ne kelljen dializálni. Valószínűleg az édesapja lesz a donor.

Forrás: delmagyar.hu


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care