NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEgy nap a szív egészségéről és betegségeiről

2014.10.20

A vesebetegségek 25-30 százaléka a magas vérnyomás következtében alakul ki, ami a szív- és érrendszeri betegségek alfája és ómegája.


Szívünk körülbelül 250-300 grammot nyom, egy perc alatt 5 liter vér áramlik át rajta, 2 milliárdszor dobban meg életünk folyamán, 70-et ver percenként és 4 ürege van. Hogy ezekkel a számokkal sokáig együtt élhessünk, tenni is kell, de mit? Ezt az alapkérdést válaszolta meg a Kor Kontroll Társaság és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet közös egészségnapja mindazoknak, akik 2014. október 17-én ellátogattak a budapesti Aesculap Akadémiára.

Az egészségnap fővédnöke , Dr. Szentes Tamás főpolgármester- helyettes köszöntőjében felidézte azokat a nem is olyan régmúltbeli időket, amikor a szívinfarktus még halálos betegségnek számított. Ma már más a helyzet, akik időben kardiológiai centrumba jutnak, és szakszerű ellátást kapnak, nagy eséllyel túlélik a bajt. Dr.Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója hozzátette: az utóbbi években a kardiológia ellátás igen nagy léptékben fejlődött, és ennek pozitív lenyomata valóban meglátszik a halálozási statisztikákon, hiszen bár a szív-és érrendszeri betegségek még mindig vezető halálokként szerepelnek a toplistán, az elmúlt 10-15 évben jelentősen csökkent a halálozási arány. A szív- és érrendszeri betegségek hatékony kezelése lényeges – hangsúlyozta –, de talán még ennél is fontosabb a megelőzés - foglalta össze az elhangzottakat a Társaság közleménye.

A Magyar Kardiológiai Társaság elnöke, Dr. Kiss Róbert kiemelte, hogy a fiatal korosztálynak van a legnagyobb esélye arra, hogy olyan egészséges életmódot alakítson ki, amivel elkerülhetőek a szívbetegségek. Ennek része a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a dohányzás mellőzése.

Dr. Barna István az I. Belklinika egyetemi docense, a Magyar Hypertonia Társaság titkára és a Magyar Nephrologiai Társaság elnökségi tagja megdöbbentő adatokat idézett: 3,2-3,4 millió honfitársunk szenved magasvérnyomás-betegségben – orvosi nevén hipertóniában –, aminek az előfordulása 65-70 százalék a túlsúlyosok körében. Hazánkban hatezren szorulnak művesekezelésre, hatszázan várnak veseátültetésre, és hatszázezren élnek beszűkült vesefunkcióval. A vesebetegségek 25-30 százaléka a magas vérnyomás következtében alakul ki, ami – fogalmazott Barna főorvos – a szív- és érrendszeri betegségek alfája és ómegája.

A szünetekben ingyenes szűrővizsgálatok – vérnyomásmérés, boka-karindex mérés, stressz és állapotfelmérés – várták a szív-és érrendszerük állapotára kíváncsi érdeklődőket - számolt be róla az összefoglaló. A teljes tudósítás

Forrás: weborvos.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care