NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEgyedülállóan fontos eszközt kapott a gyermekklinika

2013.10.07

Magyarországon először szolgálja a gyerekek gyógyulását a berendezés.


Mostantól sokkal nagyobb eséllyel élhetik túl súlyos betegségeiket azok a gyerekek, akik a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinika intenzív osztályára kerülnek. Köszönhető ez annak az úgynevezett multiFiltrate vértisztító berendezésnek, amely egyedülállóan segíti mostantól a klinika kis betegeinek gyógyulását. A hétmillió forint értékű gépet a Fresenius Medical Care Magyarország Egészségügyi Kft. (FMC) kivételes kedvezménnyel ajánlotta fel a klinikának, megvásárlásában pedig a kórházat szintén régóta támogató Amway Magyarország Kft. segített.

Az új berendezéssel a legmagasabb színvonalú akut vesepótló kezelésekre nyílik mód, de nemcsak a veseelégtelenség kezelésénél, hanem súlyos fertőzéseknél, szepsziseknél, ödémák megszüntetésénél is használható. A multiFiltrate alkalmas a citrátos alvadásgátlásra, amely lehetőséget ad a hosszú távú, akár több napig tartó dialízisre is. Ezeken kívül a géppel nagy biztonsággal végezhetők a terápiás plazmaferezisek. A berendezés hétfői ünnepélyes átadásán elhangzott, hogy a klinikának átadott multiFiltrate Magyarországon először szolgálja gyerekek gyógyulását, hatékonyan lehet majd kezelni vele már a 2 kg súlyú újszülötteket is.


Az átadó ünnepségen dr. Tulassay Tivadar a gyermekklinika nemrég leköszönt igazgatója emlékeztetett arra, hogy azóta, hogy 1985-ben a kórházban megnyílt a dialízis osztály, óriási fejlődésen ment át a vesepótló kezelés. Az új berendezés ennek a fejlődésnek látványos bizonyítéka, amellyel ráadásul a többszervi elégtelenségben szenvedő gyermekek is nagy lehetőséget kaptak a gyógyulásra. Dr. Szabó Attila az intézmény jelenlegi vezetője azt emelte ki, hogy az új berendezés, mint a neve is mutatja multifunkcionális szerkezet, amely nemcsak a felesleges folyadékot, hanem a méreganyagokat is el tudja távolítani a szervezetből. Ráadásul az átlagos dializáló gépekkel ellentétben mozgatható, tehát a súlyos, mozgásképtelen betegeket is szolgálhatja.

Dr. Reusz György professzor, a nephrológiai osztály vezető főorvosa azt hangsúlyozta, hogy bár az országban a felnőtt terápiában már több helyen alkalmazzák ezt a berendezést, a gyermekek kezelésében itt nyílik először mód az alkalmazására. A vértisztító gép az intenzív terápiás osztályra kerül, ennek a részlegnek a vezetője Dr. Tóth-Heyn Péter azt mondta, az ő szintjükön a sikert abban mérik, hogy mekkora a túlélés aránya. Reméli, hogy ezzel a berendezéssel ez az arány továbbnőhet – tette hozzá.

A gyermekklinika támogatója, az FMC igazgatója, Berkes Attila arról beszélt, hogy reméli, egy ilyen korszerű berendezéssel segíthetik a szakmai munka fejlődését is. Megerősítette, hogy továbbra is szándékukban áll patronálni a klinikát, sőt igyekeznek más támogatókat is az intézmény mellé állítani. A klinikát két éve segítő Amway képviselője, Törőcsik Dalma felidézte, hogy milyen eseményeken gyűjtötték az adományokat a kórháznak. A multiFiltrate-n kívül az Amway hétfőn három gyógyszerinfúziós pumpát is adományozott a klinikának.

Forrás: vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care