NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEgyre kevesebb a közlekedési balesetből származó vese

2016.05.09

Első helyen áll a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája az Eurotransplanthoz tartozó 77 centrum között.


A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája 2014-ben 236 veseátültetéssel az első, 75 májtranszplantációval pedig az ötödik lett az Eurotransplant adatai szerint. 2015-ben összesen 263 szerv átültetését végezték el a klinikán. A transzplantáció igazi csapatmunka, egy-egy szervátültetéshez legalább 30 szakember összehangolt munkája szükséges.

A klinikán 52 diplomás és 22 sebész dolgozik – mondta a Kossuth Rádió Közelről című műsorában Dr. Máthé Zoltán igazgató. Hozzátette, vannak biológus kollégák is, a sebészet mellett pedig intenzív osztály, labor, röntgen és belgyógyászati ambulancia is található a klinikán.

Egy transzplantáció mindig váratlan helyzet, ezért a dolgozók, de a listákon szereplő betegek is folyamatos készültségben élnek. Máthé Zoltán megjegyezte, 25 éve bekapcsolt telefonnal él. A beültetéshez és a szervátültetéshez ugyanis csupán 4-5 órányi felkészülési idő van.

A vesebetegség Magyarországon népbetegségnek számít – mondta az igazgató. Megjegyezte, kialakulása a helytelen táplálkozással, a túlzott gyógyszerszedéssel és helytelen viselkedési normákkal függ össze.

A vese adott egységnyi idő alatt adott mennyiségű vért tud megtisztítani. Amikor a vese már nem képes megfelelően ellátni méregtelenítő funkcióját, az így felhalmozódott méreganyagok pedig az összes szervet károsítják - szögezte le. Az adás itt meghallgatható

Forrás: híradó.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care