NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEgyre több vesét ültetnek át Debrecenben

2014.11.17

A Debreceni Egyetem Klinika Központjában végzik az ország veseátültetéseinek 10 százalékát.


Hazánk 2013 júliusában csatlakozott az Eurotransplant (ET) szövetséghez, amely 8 állam 135 millió lakosát fogja össze és 70 szervátültető klinikai központ együttműködését koordinálja. A központi brüsszeli várólistán mintegy 15 ezer valamilyen szervre várakozó beteg található, miközben az ET területén évente 11 ezer transzplantációt végeznek. Az Eurotransplant-csatlakozás utáni első évben hazánkban 12,5 százalékkal nőtt a veseátültetések száma, és további emelkedés várható.

A Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetében 1991 óta végeznek veseátültetést, az azóta eltelt huszonhárom évben több mint 600 vesét transzplantáltak.

- Idén eddig 306 veseátültetés volt Magyarországon, ebből 35 Debrecenben. A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a debreceni aktivitás, mi végezzük az ország veseátültetéseinek tizedét, amit a jövőben akár 20-25 százalékra is lehetne emelni – mondta el Nemes Balázs egyetemi docens, a Szervtranszplantációs Tanszék éves beszámolóján, melyből az intézmény honlapja idézett.

A szakember a 2013 júliusában elnyert tanszékvezetői pályázatában az élődonoros veseátültetés programszerű elindítását is célul tűzte ki. A korábbi évi egy-két esethez képest 2014-ben már negyedévente végeztek élődonoros veseátültetéseket, és jövőre szeretnék tovább fokozni az aktivitást.

A tanszékvezető tervei között szerepel továbbá, hogy az országban elsőként beinduljon a kötelezően választható transzplantációs képzés az orvostanhallgatóknak. Emellett a Sorstárs-program útnak indításával a már szervátültetett betegek segítik majd információval a művesekezelésben résztvevő, még nem transzplantált pácienseket. Ettől azt várja a tanszékvezető, hogy a sikeresen transzplantáltak hiteles, jó példája több beteget irányíthat a veseátültetés felé.

Forrás: Unideb.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care