NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEgyszerű vérvizsgálattal időben felfedezhető a baj

2013.03.13

A vese egészsége kulcsfontosságú a szervezet egészére nézve is - figyelmeztet a Metropol.


Hazánkban a betegek több mint felénél sürgősségi helyzetben – csak a vesebetegség végstádiumában – ismerik fel a veseelégtelenséget. Az ilyenkor fennálló életveszélyes állapot a dialíziskezelés azonnali elkezdését teszi szükségessé. Pedig az időben felfedezett vesebetegség gyógyszeresen kezelhető, progressziója jelentősen lassíthat - hívta fel a figyelmet világnapi cikkében a Metropol.

Ma Magyarországon már közel 600 ezer ember szenved a vesebetegség valamely stádiumában, ráadásul ez a szám folyamatosan, évente 3-4 százalékkal növekszik.

Március 14-én a vesék betegségeire hívják fel a figyelmet a nyolcadik alkalommal meghirdetett Vese Világnap keretében, amelynek kiemelt témája idén az akut veseelégtelenség.

A vese legfontosabb feladata, hogy a vérbe bekerülő anyagcseretermékeket, méreganyagokat kiszűrje, és eltávolítsa a szervezetből. A veseelégtelenség akkor lép fel, amikor a vesék valami miatt már nem tudják ezt a funkciót maradéktalanul ellátni. Az akut vesebetegség akkor áll fenn, ha a vesék működése rohamosan romlik, majd teljesen leáll. A romlási folyamat néhány hét vagy akár pár nap alatt is lejátszódhat.

Ennek több oka is lehet, például baleset miatti vérveszteség, továbbá valamilyen fertőzés vagy mérgezés, immunbetegség. Ezeken túl a vesefunkcióra bizonyos gyógyszerek mellékhatása is káros lehet.

Forrás: metropol.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care