NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEladná a veséjét 13 millióért?

2016.04.04

A felmérésben azt vizsgálták, hogy amerikai állampolgárok mennyire lennének hajlandók eladományozni az egyik veséjüket.


Az Egyesült Államokban jelenleg több mint 100 ezer végstádiumú vesebetegségben szenvedő páciens vár veseátültetésre. 2004 és 2013 között azonban több mint 63 ezer beteg halt meg, illetve vált túlságosan beteggé az átültetéshez, miközben a transzplantációra vártak. A Floridai Egyetem kutatói most azt mutatták ki, hogy 50 ezer dollárért az emberek többsége hajlandó lenne vesedonorrá válni, és ezáltal megmenteni a várólistás betegeket a megelőzhető halálozástól.

A JAMA Surgery című szakfolyóiratban megjelent tanulmány egy nemzetközi közvélemény-kutató cég 2014-ben készített felmérését elemezte. A felmérésben azt vizsgálták, hogy amerikai állampolgárok mennyire lennének hajlandók eladományozni az egyik veséjüket, és milyen mértékben befolyásolná döntésüket egy 50 ezer dolláros (kb. 13 millió forint) kompenzáció - idézte a vitál.hu.

A közvélemény-kutatás eredményei azt mutatták, hogy a megkérdezettek közül 689 (68 százalék) hajlandó lenne valakinek odaadni a veséjét. 235 személy (23 százalék) csak bizonyos embereknek adná oda a veséjét, 87 százalék (9 százalék) pedig nem lenne hajlandó eladományozni azt. A megkérdezettek többsége, 59 százalék azonban azt válaszolta, hogy 50 ezer dollárért még nagyobb lenne a hajlandóságuk a szervük adományozására. Harminckét százalék nyilatkozta azt, hogy a pénz nem venné rá őket a szervadományozásra.

forrás: vitál.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care