NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanElérhető a pneumococcus elleni oltás is!

2013.01.14

A megbetegedés kockázata nő az előrehaladt életkorúaknál, a krónikus betegeknél, a szív- és tüdőbetegségben, és a cukorbetegségben szenvedőknél.


A világon mindenütt elterjedt pneumococcus fertőzés az influenza leggyakoribb szövődménye és az időskori tüdőgyulladásos megbetegedések fő oka. A pneumococcus egy cseppfertőzéssel terjedő baktérium, amely gyakran található meg a légutakban és súlyos megbetegedéseket vált ki. A fertőzés forrása mindig egy másik ember, aki sokszor tünetmentes, ám torkában, orrában a betegség kialakulása nélkül hordozza a kórokozót. A megbetegedés kockázata nagyban nő az előrehaladt életkorúaknál, a krónikus betegeknél, a szív- és tüdőbetegségben, és a cukorbetegségben szenvedőknél is. A betegségben szenvedők halálozási aránya igen magas, a kezeletlen betegek körében 25 százalékos.

„Ha már kialakult a betegség, a kezelést hátráltathatja az antibiotikum-érzékenység, ezért a megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás alkalmazása. Egyre több ország egészségügyi hatósága javasolja az idősek és kockázati csoportba tartozók pneumococcus elleni oltását” – nyilatkozta Dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője.

A pneumococcusra felhívja a figyelmet az ÁNTSZ idei influenza szezonra készített ajánlása is. Eszerint az idült szív-érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-betegségben szenvedőknek, a csökkent védekező képességű felnőtteknek, valamint a 60 éven felülieknek javasolni szükséges a pneumococcus elleni védőoltást is. Különösen ajánlott a védőoltás a krónikus ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézményekben tartózkodó idős személyek számára.

Ahogy azt az ÁNTSZ is közölte, a napokban még nem késő oltani influenza ellen sem. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegektől vett légúti minták laboratóriumi vizsgálata során a kimutatott influenzavírusok előfordulása folyamatosan növekszik a figyelőszolgálat őszi indulása óta. Mindez azt jelzi, hogy közeledik az influenzaszezon, de még nem késő kérni a védőoltást.


Az influenza elleni vakcina mellett az idén már a pneumococcus elleni oltás is kérhető az országszerte működő tizenöt oltóponton (és természetesen a háziorvosoknál is). Az oltópontok olyan, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által jóváhagyott működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelők, ahol az oltás azonnal, időpont-egyeztetés nélkül is megkapható.
Az oltópontok elérhetőségeit a www.oltopont.hu oldalon található.

Forrás: Weborvos
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care