NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanÉleteket mentett a Tápiószelén megölt kislány

2014.01.30

Blikk: Kíra létfontosságú szerveit felajánlották, ezzel több gyermek kapott új esélyt az életre.


A január első felében, Tápiószelén halálra vert kislány szívét, máját és két veséjét operálták ki, és vitték tovább az életveszélyben lévő kisgyerekeknek, ám azt, hogy pontosan kik kapták a szerveket, és hogy a transzplantáció sikeres volt-e, nem árulhatták el – írja a Blikk. Mivel Magyarország tavaly július óta teljes jogú tagja az Eurotransplant nevű szerkoordinációs szervezetnek, Kíra szervei akár külföldre is kerülhettek.

- A hasi szervek, így például a máj vagy a vese kivételét minden esetben magyar orvosok végzik. A mellkasi szerveket viszont annak az országnak az orvosai műtik ki, ahová a szerv kerül. Amíg szív- és májtranszplantációnál a gyerekeknél egyeznie kell a vércsoportnak és a testsúlynak, addig egy vese esetében az immunológiai egyezőség elengedhetetlen - magyarázta a lapnak Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója, aki hozzátette: abban az esetben, ha kiskorú szerveiről van szó, a törvényes képviselő írásos hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a transzplantációra sor kerülhessen.

- Tudom, hogy sohasem találkozhatok azokkal, akiken a kislányom segített, de ezt diktálta a szívem – mondta a Blikknek a gyászoló édesapa, aki hozzáfűzte, Kíra az emberi gonoszság áldozata lett. És ha már rajta nem tudott segíteni, legalább másokon sikerült.

Forrás: blikk.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care