NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanBudapesti Nyilatkozat a világnak

2013.03.20

Budapesten megszólítva az egész világot Nyilatkozat készült a krónikus vesebetegek holisztikus megközelítésének szükségességéről és a komplex ellátórendszerről.


Mint arról a vesebetegseg.hu-n beszámoltunk, az International Federation of Kidney Foundations (IFKF - Vese Alapítványok Nemzetközi Szövetsége) 2012. augusztus 22. és 25. között Budapesten tartotta 13. Éves Konferenciáját, azzal a céllal, hogy áttekintse a nephrológia fejlődését és gondjait, összegezze a vese-alapítványok eredményeit, különös figyelmet fordítva a szervező ország vesegyógyászatának helyzetére és alapítványainak gondjaira, lehetőségeinek, nemzetközi együttműködéseinek feltárására. A konferenciára - orvosoktól kezdve az egészségügyi szakembereken át a vesebetegekig - a világ minden tájáról érkeztek résztvevők.

A magyarországi fejlődés elősegítésére egy „Budapesti Nyilatkozat” elfogadását és kiadását határozták el, melynek célja egy, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, a krónikus betegeket komplex – azaz lelki, a testi és az egyéni szükségleteket figyelembe vevő – ellátórendszer kidolgozása. A megszületett dokumentumot aláírta a Nemzetközi Nephrologiai Társaság elnöke, a Szövetség elnöke és Rosivall László a kongresszus elnöke, aki készítette a nyilatkozatot


A krónikus vesebetegséggel élők bio-pszicho-szocio-spirituális igényeinek holisztikus megközelítése - Az IFKF budapesti nyilatkozata, 2012

A krónikus vesebetegség egyre súlyosbodó gondot jelent a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt. Az egészségügyi, a kormányzati és a civil szervezetek közös felelőssége, hogy a vesebetegséggel élőket holisztikus módon közelítsék meg, hogy jobb egészségi állapotot érhessenek el, beleértve a rehabilitációt és életminőséget.

Tanácsoljuk, hogy minden ország kormánya, együttműködve a különböző nemzetközi és társadalmi szervezetekkel, mielőbb alakítson ki és működtessen átfogó programot a krónikus vesebetegséggel élők szűrésére, betegségük megelőzésére, gyógyítására és rehabilitációjára.

Tanácsoljuk, hogy ezek a szervezetek növeljék valamennyi vesebetegséggel kapcsolatos elméleti orvostudományi és klinikai kutatás anyagi támogatását, azzal a végső céllal, hogy a legfejlettebb tudományos és technikai vívmányok naprakészen kerüljenek alkalmazásra a krónikus vesebetegek ellátásában. A tudományos eredmények klinikai gyakorlatban való alkalmazása elősegítendő és támogatandó.

Tanácsoljuk, hogy az orvosi közösségek holisztikus megközelítést alkalmazzanak a krónikus vesebetegek kezelésében, figyelembe véve a betegek valamennyi bio-pszicho- szociospirituális és szomatikus igényeit. Fontos, hogy a huszonegyedik századi modern technológia vívmányai ötvöződjenek a személyre szabott, egyéni gyógykezeléssel, hogy javuljon a megelőzés, a gyógykezelés és a rehabilitáció hatékonysága.

A kutatók, az egészségügyi szakemberek, a vesebetegek és a teljes népesség oktatása és nevelése a vesebetegségek megelőzésére, felismerésére és kezelésére minden szempontból nagyon fontos és támogatandó feladat. Ezeknek a feladatoknak és céloknak az állami és társadalmi szervezetek tevékenységében prioritást kell élvezniük. Az oktatás a beteg önkezelésének elengedhetetlen feltétele, de eddig kevés figyelmet kapott, pedig sokkal több támogatást és felismerést igényel.

Hiszünk abban, hogy az említett javaslatok és tevékenységek megvalósítása alapvető hatással lesz a krónikus vesebetegek gyógyulására és életminőségére, és mindez hozzájárul majd az orvostudomány, valamint az emberiség fenntartható fejlődéséhez.


Forrás: vesebetegseg.hu

Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care