NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEmelkedett a donációk száma Magyarországon

2016.07.21

A kilencezret közelíti a transzplantációk száma az első, 1973-as szervezett veseátültetés óta.


Emelkedett a donációk száma Magyarországon, tavaly 497 szervátültetést végeztek, amelyből 343 vese-, 89 máj- (duplája az előző évinek), 51 szív-, 14 kombinált vese- és hasnyálmirigy transzplantációt végeztek. Az egyetemi klinikákon végzett beavatkozásokból 40 élődonoros műtét volt, sorolta az adatokat egy szerdai sajtótájékoztatón dr. Szederkényi Edit, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, aki a Szegedi Tudományegyetem veseátültetéseket végző transzplantációs osztályának vezetője - tudósított a Weborvos.

Az idei adatokról is szó esett: már hét tüdőtranszplantációt hajtottak végre a tavaly decemberi első hazai átültetés után. Időarányosan teljesül idén a vese-, szív-, májátültetés, kissé visszaesett kombinált transzplantációk száma. A legelső veseátültetést Szegeden hajtották végre 1962-ben, ám ezt még nem követte szervezett program, így igazából 1973-at tekintjük a kezdő évnek, ekkor nyílt lehetőség a szervezett vesetranszplantációra hazánkban. A több mint harminc év alatt összesen közel kilencezer (8957) szervátültetés történt hazánkban.

A sikeres transzplantációban számos szakember vesz részt, nagyon összehangolt tevékenységet kíván mindenkitől, mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szervkoordinációs igazgatója. Az elmúlt években, hazánk Eurotranszplanthoz való csatlakozása óta (2013) jelentősen nőtt a donációs aktivitás. Tavaly 178 elhunyt donorból 562 szervet távolítottak el. (Az OVSZ 236 agyhalott potenciális donorról kapott jelentést.) Idén az első félévben 121 agyhalott potenciális donorról érkezett jelentés a Szervkoordinációs Iroda donorjelentő zöldszámára. Ezen esetek közül végül 88 megvalósult donáció történt: 88 elhunyt donorból 272 szervet emeltek ki. Élődonoros veseátültetés eddig 21 történt.

Mint ismeretes, hazánkban a feltételezett beleegyezés elve érvényesül a szervkivételek során, azaz ha az elhunyt életében nem tiltotta meg szerveinek felhasználását, akkor nem kell a család beleegyezését kérni. Ez persze a gyakorlatban általában másképp valósul meg, ha a családtagok tiltakoznak, akkor a donáció meghiúsul. Egyelőre ezen a területen nem mutatkozik változás, nem sikerül a család ellenérzésén áttörni, emiatt becslések szerint a donációk egyharmada nem valósulhat meg. Ezentúl a donáció iránt elkötelezett kórházakra is nagy teher hárul, hiszen összehangolt munkára van szükség, s az agyhalott ellátása akár 24 órát is igénybe vehet, tette hozzá Mihályi Sándor.

Ehhez kapcsolódva Szalamanov Zsuzsanna, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratórium elnöke elmondta, hogy idén is megrendezik október második szombatján a szervdonáció és transzplantáció világnapját. A rendezvény kiemelt célja, hogy növeljék a donációk és transzplantációk számát.

Elhangzott az is, hogy a magyar csapat az összesített pontversenyben a második helyen végzett 24 ország közül a szervátültetettek és művesekezeltek Európa-bajnokságán, amely a múlt héten zajlott Finnországban.

Forrás: weborvos.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care