NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országban...és a műtét végén a szív megáll

2016.08.23

Ha életében valaki közjegyző által hitelesített okiratban nem tiltakozik ellene, azzal hozzájárult a szervkivételhez.


Egyre több szervtranszplantációra kerül sor hazánkban, ami a jogi szabályozás megváltozásán kívül egyebek mellett a magyar orvosok szakmai elhivatottságának is köszönhető. Az ezzel összefüggő műtétek vegyes érzelmi töltetűek: az egyik végén egy élet elszáll, a másikon talán új élet kezdődik.

Jelenleg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház áll hazánkban az első helyen transzplantációk tekintetében: ide szállítják a legtöbb beültetésre váró szervet. Az intézmény orvosai és a szakasszisztencia rendkívül elhivatottan végzik munkájukat– derült ki a Kossuth Rádió Napközben című adásából – olvasható a hirado.hu portálján.

Ökrös Ilona, a miskolci intézményt vezető főorvos szerint a szervkivétel minőségi feladat egy kórház életében. Mi évtizedek óta feladatunknak tekintjük, hogy ha már egy betegünk életét nem tudjuk megmenteni, akkor segítsünk vele más emberen – nyilatkozta Ökrös Ilona.

Szedlák Balázs, a miskolci megyei kórház intenzív osztályának vezető főorvosa úgy tartja, hogy a hozzátartozók felvilágosítása szerettük halálról az egyik legnehezebb és legfájdalmasabb orvosi feladat. Mint a Kossuth Rádióban elmondta, a család részéről általában elhangzik az a kérdés: valóban beállt-e az agyhalál. Ezt persze vizsgálatokkal tudják bizonyítani, ahogyan a törvény azt elő is írja.

A másik sarkalatos kérdés a szerv, szervek kivételére vonatkozik: hogy szükséges-e hozzá a család beleegyezése. Sokáig az a jogi szabályozás volt érvényben nálunk, hogy a hozzátartozó engedélye szükséges volt egy-egy szerv vagy szervek kiemeléséhez. Ez azonban nagyon visszavetette a szervátültetések számát, így megváltoztatták a szabályozást. Most a feltételezett beleegyezés elvét követi a jog, ami azt jelenti, hogy ha életében valaki közjegyző által hitelesített okiratban nem tiltakozik, akkor tulajdonképpen hozzájárulását adja ahhoz, hogy egy vagy több embertársának az életét megmentse saját szervei által – ha már őt magát nem lehet megmenteni.

Forrás: Híradó.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care