NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEsküt tettek a transzplantált sportolók

2013.07.20

Letették esküjüket a szervátültetettek 19. Világjátékára utazó magyar sportolók Gödöllőn.


A Magyar Szervátültetett Szövetség szombati tájékoztatása szerint a dél-afrikai Durbanben jövő vasárnap kezdődő eseményre mintegy ötven magyar sportoló utazik. Közülük a legfiatalabb még nincs 18 éves, a legidősebb pedig már elmúlt 60. Kilenc sportágban, asztaliteniszben, atlétikában, bowlingban, petanque-ban, röplabdában, fallabdában, teniszben, tollaslabdában és úszásban lesz magyar induló.

Az elmúlt években a magyar csapat a Világjátékokon a legjobb öt között végzett.

A szövetség közleménye úgy fogalmaz: a szervátültetetteknek az életet jelenti a sportolás, mert a transzplantáció után olyan kilökődés gátló gyógyszereket kell szedniük, amelyek legyengítik az immunrendszert, ezzel együtt megnő többek között a csontritkulás, az érszűkület veszélye. Ezt a folyamatot, csak rendszeres sportolással lehet lassítani.

A szervátültetett sportolóknak a Világjátékok az egészséges sportolók olimpiájának felel meg, azzal a különbséggel, hogy ezt kétévente rendezik meg. A transzplantáltak nemzetközi szövetségét (WTGF) elismerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és tagja a Nemzetközi Doppingellenes Szövetségnek (WADA).

Forrás: MTI

Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care