NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEurópában is kiemelkedő a hajdú-bihari szervdonáció

2013.05.30

Az "Életet Ajándékozó Kórház" díjat idén a A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DE OEC) Idegsebészeti Klinikája kapta.


A világelső Spanyolország adatait is eléri a Hajdú-Bihar megyében tavaly tapasztalt szervdonációs aktivitás, hiszen 1 millió lakosra 35,2 donor jutott, az országos átlag több mint duplája - közölte Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Szervkoordinációs Irodájának igazgatója csütörtökön Debrecenben.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DE OEC) Idegsebészeti Klinikájának intenzív osztályán tavaly 22 donorjelölés történt, és 15 esetben meg is valósult a szervátültetés - mondta az igazgató, mielőtt átadta az intézmény képviselőjének az "Életet Ajándékozó Kórház" díjat.

A klinika a korábbi években is rendszeresen jelentett potenciális donorokat, de az utóbbi 2 évben tudatos szervezési lépések történtek, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy e tekintetben jelentős javulás következzen be. A belső szervezési lépések érintették az Országos Vérellátó Szolgálattal való szorosabb együttműködést, melynek keretén belül az OVSZ helyi koordinátora a potenciális donorok felismerésekor segítette a szakemberek munkáját. Ezen kívül példamutató együttműködés alakult ki a kérdésben a DE OEC különböző szervezeti egységei, így az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék, az Idegsebészeti Klinika és a Neurológiai Klinika között. Ennek az együttműködésnek köszönhetően tudatosan követtük az agyvérzésben és egyéb agyi érkatasztrófákban szenvedő súlyos állapotú betegek sorsát és az agyhalál tüneteinek észlelése érdekében különös gondot fordítottunk az agyhalállal kapcsolatos korszerű diagnosztikai eszközök fejlesztésére, valamint agyhalottak esetében az átültethető szervek állapotának megőrzésére - mondták el az átadón.
 
Az intenzív osztályok ügyeletes orvoscsoportjait úgy alakították ki, hogy azokban minden esetben legyen egy az agyhalál megállapításában és az agyhalott, potenciális donorok szerveinek megőrzésében nagy tapasztalattal rendelkező intenzívterápiás szakorvos. Ezt több éves, rendszeres képzési programokkal, az agyhalál-diagnosztikában használatos eszközök (pl. transzkraniális Doppler) alkalmazásával és a vizsgálati technika minél szélesebb körben való elsajátításával értük el. Munkánk során arra is kiemelt figyelmet fordítottunk, hogy a potenciális donorok fenntartó ellátása során minél több szerv funkcióképességét és minőségét megőrizzük, amely által több szerv transzplantációja valósult meg a szervátültetésre váró betegek körében. A DE OEC e tudatos továbbképzési és betegellátási fejlesztéssel érte el azt, hogy a lehetséges szervdonorokat, illetve szerveiket ne „veszítsük el”, hiszen egy-egy szervdonor, akin sajnálatos módon már nem tudunk segíteni, szerveivel potenciálisan 6 szervátültetésre váró beteg életét tudja megmenteni - hangzott el.Fülesdi Béla centrumelnök helyettes, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője az Idegsebészeti Klinika munkatársaival (jobbra:  Dr. Molnár Csilla egyetemi docens, az Intenzív Osztály vezetője, balra: Dr. Bognár László egyetemi tanár, az Idegsebészeti Klinika igazgatója)


Mihály Sándor az adatokat ismertetve elmondta: tavaly Magyarországon 230 donorjelölés történt. 143 agyhalott betegből összesen 303 szervet távolítottak el, míg 53 alkalommal élődonoros transzplantáció történt. 364 szervet ültettek be, ezek közül 20 az Eurotransplant-együttműködés keretében jutott el Magyarországra. A donorjelölések 54 kórházból érkeztek, és 42 intézményben végeztek szervkivételt, a legaktívabb közülük a csütörtökön kitüntetett intézmény volt - tette hozzá az igazgató.

Mihály Sándor az MTI kérdésére elmondta: jelenleg mintegy 1100-an vannak várólistán, döntő többségük, több mint 900 ember vesére vár. Nekik átlagosan három évet kell várniuk egy-egy szervre. Mintegy 150-en várnak még májra, 40-en szívre, tíznél kevesebben tüdőre, és mintegy 20-25 ember kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetésre. Hozzáfűzte, hogy a nem vesére várók esetében szinte kizárólag életmentő a szervátültetés. Szintén kérdésre válaszolva közölte, hogy egy donorból hat szerv - két vese, a máj, a szív, a tüdő és a hasnyálmirigy - távolítható el. Magyarországon egy donáció során átlagosan 2,7 szervet távolítanak el, vagyis a legtöbbször nem csak a veséket veszik ki.

Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója szerint pozitív fordulat tapasztalható az utóbbi években a donációban, és az Eurotransplant-csatlakozás tovább javíthat ezen. Fülesdi Béla, a DE OEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszékének vezetője szerint a korábban kidolgozott és elindított középhosszú távú donációs stratégiájuk ért be a tavalyi kiemelkedő eredménnyel. Stratégiájuk fontos eleme, hogy már az oktatásba beépítsék a donációs aktivitást támogató szemléletet, amely komoly eredményeket hozott a hallgatók és az orvosok munkájában is.

Bognár László, a DE OEC Idegsebészeti Klinikájának igazgatója a társtudományok, vagyis a neurológia és az aneszteziológia együttműködését emelte ki. "Az utóbbi nyolc évben végzett rendkívül intenzív közös munka megalapozta azt is, hogy elgondolkodjunk egy neuroaneszteziológiai tanszék létrehozásáról" - fogalmazott, rámutatva arra, hogy egy ilyen intézmény az első lenne Magyarországon.

Forrás: DE OEC - MTI
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care