NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEurópai szervdonációs kongresszus volt Budapesten

2014.10.06

Hogyan lehet áthidalni a szervdonációk és a transzplantációs várólisták közötti különbséget?


Az Európai Szervdonációs és Transzplantációs Koordinációs Társaság 2014. október 3-5-ig Budapesten rendezte meg 25. kongresszusát. A kongresszus házigazdája az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) volt, amely a hazai és nemzetközi szervdonációs koordináció, a kapcsolódó laboratóriumi tevékenység, a központi transzplantációs várólista és a szervdonációs szállítások működtetője. A kongresszusra közel 300 résztvevő érkezett 35 országból, 126 előadás hangzott el 4 plenáris és 12 parallel szekcióban, 3 nap alatt.

A szervadományozással kapcsolatos legújabb tudományos eredmények bemutatásához csatlakozott az Európai Intenzív Terápiás Társaság, az Európai Szív és Tüdő és Transzplantációs Társaság, az Európai Szövetbankok Szervezete is - adta hírül az OVSZ közleménye.

Az eseményt megelőző napon külön munkacsoportok foglalkoztak a donorgondozással, biovigilanciával, nem dobogó szívű halottból történő szerveltávolítások gyakorlatával, élődonációval, és az eltávolított szervek minőségét javító gépi perfúzióval.

A kongresszuson közel 20 magyar előadás került bemutatásra a szervdonációs aktivitás növeléséről, a kórházi koordinációról, hazánk Eurotransplanthoz történő csatlakozásának előnyös következményeiről.

Az elmúlt 50 évben a szervátültetés gyakorlata világszerte elterjedt orvosi beavatkozássá vált, amely a várólistára kerülő betegek számára érdemben növelte a túlélési esélyeket. Az elmúlt két évtizedben jelentősen és stabilan nő a szervátültetések száma világszerte. Ma már tudjuk, hogy a transzplantáció a leginkább költség-hatékony eljárás az összes elérhető alternatíva között, a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek számára, illetve a máj, a szív és a tüdő végstádiumú betegségeiben az egyetlen elérhető terápia.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte jelentős probléma, hogy mind a szervkivételre alkalmas potenciális donorok száma, mind pedig jelentésük aránya alacsony, míg a várólistákon levő betegek száma jellemzően, folyamatosan emelkedik. Az Európai Unióban 61 ezer ember vár megfelelő donorszervre, miközben naponta 12 beteg hal meg várólistán a várakozás közben.

Magyarországon az elmúlt két évben emelkedik a szervadományozások és szervátültetések száma, de a várólistákon még mindig többen várakoznak átültetésre, mint a rendelkezésre álló donorszervek száma.

A szervezők reményei szerint a budapesti kongresszus is elősegítheti a hazai szervadományozás növelését és a folyamat minőségének javulását, mert a szervátültetés életet ment - közölte az OVSZ.

Forrás: OVSZ
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care