NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEurotransplant: megkezdődtek a tárgyalások

2011.02.12

A csatlakozás minőségbeli javulást eredményezhet a hazai szervátültetésben.


Előzetes együttműködési megállapodást köt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága az Eurotransplant International Foundation-nal. Minderről az Eurotransplant elnöke, prof. dr. Bruno Meiser; két igazgatója, Arie Oosterlee és dr. Axel Rahmel, továbbá Szócska Miklós államtitkár állapodott meg egy mai, budapesti megbeszélésen – adta hírül az államtitkárság közleményben.

A megállapodás értelmében várhatóan 2012. január 1-től átmenetileg, egy éven át hazánk is tagja lenne a nemzetközi szervezetnek. Az időtartam a szerződő felek egybehangzó akaratától függően további egy évvel meghosszabbítható lenne. Az átmeneti időszakot követően kerülhetne sor Magyarország teljes jogú tagként való csatlakozására az Eurotransplant.

Az átmeneti időszakban Magyarország részéről az úgynevezett speciális betegek – a halaszthatatlan sürgősségű szív- és májátültetésre váró betegek, a hiperimmunizált vesebetegek, illetve a szervátültetésre váró gyermekkorú, illetve fiatalkorú betegek – kerülnének fel az Eurotransplant International Foundation várólistájára.

A megállapodás szerint már az átmeneti időszakban is lehetőség lesz – eseti megállapodások alapján – más, ilyen speciálisnak nem minősülő betegek várólistára kerülésére.

Az Eurotransplanthoz való csatlakozás minőségbeli javulást eredményez a hazai szervátültetésben, illetve a transzplantációra szoruló betegek gyorsabban jutnak majd megfelelő szervhez. Ugyanakkor nagyon fontos eredménye lesz a megállapodásnak a szigorú, egységes szabályok között zajló, átlátható és nyomon követhető nemzetközi szervcsere is.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága – szakítva az elmúlt évek gyakorlatával – a szakmával és a betegszervezetekkel közösen kívánja megoldani a szervtranszplantáció kérdéskörét.

Éppen ezért Szócska Miklós államtitkár az elmúlt évben egyeztetéseket kezdett a transzplantációt érintő kérdésekről, a szabályozott nemzetközi szervcserék lebonyolításának intézményi lehetőségeiről az érintett szakmai szervezetekkel, továbbá - ígéretének megfelelően - 2011 januárjában a csatlakozás érdekében felvette a kapcsolatot az Eurotransplant International Foundation-nal.

Ennek a folyamatnak fontos lépése volt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban az Eurotransplant képviselőivel folytatott mai tárgyalás, amely jelentős előrelépést hozhat a hazai szervátültetés területén.
 
Forrás: NEMFI, 2011.03.11.Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care