NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanEzt teheti az elviselhetetlen fájdalom ellen

2014.01.06

A vesekőképződésnek több oka lehet. Így küzdhet ellene - idézi az mno cikkünket.


A vesegörcsök a lakosság 5-15 százalékát, többnyire a férfiakat érinti, a kő kialakulásának többféle oka lehet. A vesekőbetegség általában csak az egyik vesét érinti – bár ritkán előfordul kétoldali vesekő is. Kialakulását rohamokban jelentkező, erős – néha hasmenéssel és hányással járó – görcsös fájdalom jelzi az egyik oldalon, majd ez lefelé sugárzik a lágyékba, hólyagba, a combbelsőbe, a hát felé, esetleg a húgycsőbe. A rohamok közben vizelési inger léphet fel, és a vizelet véres lehet. A görcsroham alatt fájdalomcsillapítók, görcsoldók használata is szükségessé válhat - idézi a vesebetegség.hu cikkét a Magyar Nemzet Online Tudástára.

A kőképződést elsősorban az elegendő mennyiségű, rendszeres folyadékbevitellel lehet megelőzni. Felnőtteknek a napi két-három liter folyadék – elsősorban nátriumszegény ásványvíz, esetleg gyógytea – javallott. A vizelet színének figyelése jó módja annak, hogy megállapítsuk, elég vizet iszunk-e, ugyanis ha a vizelet sötét és sárga színű, akkor többet kell innunk. Az egészséges vizeletnek halványnak, majdnem színtelennek kell lennie. Persze a reggeli vizelet mindig sötétebb – hiszen ekkor sűrű –, de ezután egész nap világosnak kell lennie.

Testmozgás közben a kisebb kövek feloldódhatnak, és spontán kimosódhatnak a szervezetünkből. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, mivel így A-vitaminnal és béta-karotinnal látjuk el szervezetünket, melyek védenek a kőképződéssel szemben. Ugyanakkor az alkohol és egyes élelmiszerek – például a kolbász és általában a húsfélék, sajt, hal stb. – fogyasztását ajánlatos visszafogni. Az oxalátokban gazdag ételek – kakaó, dió, bors, rebarbara, spenót, paradicsom stb. – viszont kerülendők, hasonlóan a nehéz, túl zsíros ételekhez.

Forrás: mno.hu


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care