NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanFelkészültek a kórházak az evakuáltak és krónikus betegek fogadására

2013.06.06

A GYEMSZI kéri a lakosságot, hogy otthona elhagyásakor állandóan szedett gyógyszereit - lehetőség szerint - mindenki vigye magával.


Az árvízi védekezés során otthonukat elhagyni kényszerülő betegeket és ápoltakat befogadó kórházak várják, és gondoskodnak szakszerű ellátásukról - tudatta közleményében a GYEMSZI.

A győri Petz Aladár Oktató Kórház a Védelmi Bizottsággal való egyeztetés értelmében mintegy 100 evakuált beteg elhelyezésére készült fel, a szükséges ágy, élelmezés és gyógyszer a kórház rendelkezésére áll.

A váci Jávorszky Ödön Kórház az elmúlt évek bevált gyakorlatának megfelelően a sződligeti Viktor Speciális Otthonból 20 gondozottat, a sződligeti Kék Duna Idősek Otthonából pedig 5 főt vett át június 5-én.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet szintén helyet biztosít az otthonukból evakuálandó krónikus betegek számára, valamint az esetlegesen haza nem szállítható dializált betegeknek.

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórhá z 80 ágyon tud fogadni a dialízisre szoruló, vagy a mozgásukban korlátozott beteget, illetve kismamákat. A visegrádi Szent Kozma és Damján Kórház a 11. főút elárasztása miatt megnyitotta saját belső védett úthálózatát, így biztosítva a stratégiai fontosságú útvonalat. Az akadálymentességről a műszaki irányítás és az őrzés-védelem gondoskodik.

A komáromi Selye János kórház felkészült a kórház esetleges vagy részleges kiürítésére is. A kórházban csütörtök-pénteken nem lesz egynapos sebészeti tevékenység, a műtéteket a jövő hétre csoportosították át. A nappali kórházi tevékenység szintén szünetel. Amennyiben sor kerül a kórház kiürítésére, a fekvőbetegeket a kisbéri, a tatai, és a tatabányai kórház, valamint az oroszlányi ápolási intézet tudja fogadni. A kórházban megerősített ügyeleti szolgálatot szerveztek, amely mind az osztályokra, mind a portaszolgálatra, mind a műszaki készenlétre vonatkozik. A kórházi konyha élelmiszer készletét hét napra feltöltötték. A kórház mind a folyamatos működésre, mind az evakuálásra felkészült.

A GYEMSZI folyamatos kapcsolatot tart az érintett kórházakkal. A Duna áradásával fenyegetett területen lévő kórházak felvették, és folyamatosan tartják a kapcsolatot a területileg illetékes Megyei (Helyi) Védelmi Bizottságokkal. Az árvízvédelmet irányító hatóságok aktuális tájékoztatását az árvízveszély helyzetéről folyamatosan megkapják. Az intézmények áttekintették a katasztrófa terveiket és azok alapján meghozták a szükséges intézkedéseket, gondoskodnak a megfelelő gyógyszer- és élelmiszertartalékokról, az esetleges áramellátási zavarok áthidalásáról.

A GYEMSZI kéri a lakosságot, hogy otthona elhagyásakor állandóan szedett gyógyszereit - lehetőség szerint - mindenki vigye magával.

Forrás: GYEMSZIMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care