NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanFigyelj a kilókra! Figyelj magadra!

2013.09.24

Sok idős ember kerül a kórházba, mert folyadékfogyasztás híján, a gyógyszerek miatt tönkremegy a veséje.


Sokan érdeklődtek a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság elhízással foglalkozó egészségnapja iránt az Aesculap Akadémián. Nyitásképpen Dr. Bedros J. Róbert professzor, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke, a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója másodszor hirdette meg a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság testsúlycsökkentő, testsúlyt kontrolláló receptversenyét, a testsúlyukat megőrizni igyekvőknek, és persze azoknak, akik normalizálni szeretnék testsúlyukat, hogy kordában tarthassák már kialakult betegségeiket, így például a diabéteszt.

Ismertette a főbb pályázati szempontokat, és elmondta, hogy nagy reményeket fűz az idei" Fő az egészség" receptversenyhez. Az egészséges ételek receptjeit 2014. január 25-ig várják a bíráló bizottság tagjai. Bemutatta a zsűri jelenlévő tagjait: Dr. Kiss Róbertet, Antal Emesét, Dr. Pados Gyulát, Dr. Balogh Sándort - tudósított a Kor Kontroll Társaság.

Az elhízás megelőzésének témájához dr. Balogh Sándor, az OALI főigazgatója, Dr. Kiss Róbert professzor a Magyar Kardiológiai Társaság elnöke, Dr. Pados Gyula a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára, valamint Dr. Simonyi Gábor a MOMOT titkára járult hozzá tapasztalataival.

Pados Gyula a többi között arról beszélt, hogy 18 ezer beteg kórházi fogyókúrája, életmódváltása hogyan sikerült, milyen módszerrel szabadultak meg fölös kilóiktól a vezetése alatt álló lipidológiai osztályon az akkor még Szent Imre Kórházban. A mozgás és a kalóriacsökkentés nagyon fontos, így a 600 kalóriás napi étrend mellett megtanították a betegeket a mozgás fontosságára is.

Az USA-ban húsz évig a zsírszegény diéta volt divatban, viszont ezzel egy időben a fogyni vágyók szénhidrátot ettek. Az elhízás a vizsgáltak körében 14,7 százalékról 30 százalékra nőtt. A fehérliszt tartalmú, cukros sütemények a kilók felszedésében továbbra is vezető szerepet játszanak, ezeket kell kiiktatnunk elsősorban.

A belgyógyász, kardiológus, lipidológus, orvosok egyenként adtak számot arról, hogy milyen sport gyakorlásával tartják önmagukat súlykontroll alatt és mit ajánlanak a rendezvény hallgatóságának. Dr. Kiss Róbert például fut, Dr. Bedros J. Róbert futópadot használ. Elhangzott az ismert szlogen is: a láb mindig kéznél van. Vagyis a gyaloglás, kezdetben a célzott, tempós séta mindenki számára elérhető mozgásfajta. Napi fél órát, de inkább napi egy óra mozgást szánjunk magunkra, és közben gondoljunk arra, hogy a családunkért tesszük, hogy minél tovább örülhessünk egymásnak.

Dr. Kiss István a Magyar Hypertónia Társaság elnöke az elhízás társult betegségeiről szólva többek között arról beszélt, hogy nem a magas vérnyomás öröklődik, hanem a környezet. Tehát ha valaki magas vérnyomásos szülők gyermek, hozza magával az életviteli mintát és a hipertónia szempontjából veszélyeztetett felnőtt lesz.

Az idősekről szólva elmondta, hogy sajnos nem isznak, mert csökken a szomjúságérzetük. Ezért fel kell írni egy cetlire, hogy 11-kor iszom, 2-kor iszom, és így tovább. Ráadásul nagyon sok gyógyszert szednek, és ha az illető nem fogyaszt elég folyadékot ezek az anyagok a vesében halmozódnak fel. Sok idős ember kerül a kórházba, mert folyadékfogyasztás híján, a gyógyszerek miatt tönkremegy a veséje.

Dr. Audikovszky Mária a mozis popcorn adagok növekedésére hívta fel a figyelmet, meg arra, hogy a mellé adott hatalmas kólával együtt valóságos kalóriabomba, miközben általában csak nassolásként eszik. Arról is szólt, hogy a rossz étkezési szokások kialakításában hibásak a szülők, a nagyszülők, amikor tömni kezdik a gyereket, hogy egy falatot a mamáért, egyet a papáért, és máris ott tartunk, hogy nem azért eszik a gyerek, mert éhes.

A következményekről dr. Farsang Csaba professzortól, a Magyar Hypertónia Társaság tiszteletbeli elnökétől hallhattunk, minél kövérebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy hipertóniás lesz. Elhangzott az is, hogy a célérték 140/ 90, ezt kellene az orvossal együttműködve elérnie a betegnek.

Dr. Kerkovits András kardiológus eloszlatott egy tévhitet, miszerint a férfiakat kell jobban védeni a szívinfarktus ellen. A változókorú hölgyek a – nemi hormonok csökkenése miatt- utolérik, sőt 65 év után meg is előzik a férfiakat a szívinfarktus tekintetében.

Csiki Sándor gasztroblogger a tányérok és az adagok változásáról, pontosabban mindkettő növekedéséről beszélt. A XXI. század emberének 60 százalékkal nagyobb adagok jelennek meg a tányérján, mint az előző századokban. A gyorséttermi húspogácsa ötszörösére, a szénsavas üdítőital négy és félszeresére a hasábburgonya mennyisége pedig két és félszeresére nőtt Amerikában. Sajnos Európa is követi az amerikai rossz étkezési modellt. Az emberiség evolúciója mintha az elhízott emberek irányába menne. Nagy tányér helyett, használjunk kicsit, sokkal jobban járunk, ha színére is odafigyelünk, együnk fehérről.

Arról, hogy mozogjunk az egészségünkért még személyesebb hozzászólást hallottunk dr. Pavlik Gábor professzortól, a TF egyetemi tanárától, aki a magyar vízilabda válogatott orvosa is tudományos munkája mellett. Egyenesen úgy fogalmazott, hogy dagad a lakosság.

A reumatológus, dr. Szabó Csilla az elhízás kapcsán ízületeink védelméről szólt érzékletesen, gyakorlati megfigyelései alapján. A rendezvény szervezői bíznak abban, hogy nyílt napjukkal segítenek abban, hogy csökkenjen az elhízottak és a túlsúlyosak száma.

Forrás: vesebetegség.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care