NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanFolyamatos fejlődésben a művese-szolgáltatók

2012.12.30

Aki ma Magyarországon dialízisre kerül, folyamatosan fejlődő, világszínvonalú ellátásban részesülhet.


- Társadalmi elkötelezettségünk egyik meghatározó pillére a másik két dialízis-szolgáltatóval, a nefrológus és transzplantációs szakmai társaságokkal, valamint a civil szervezetekkel együtt folytatott Nemzeti Vese Program. A 2011 májusában útjára indított program nagyon sikeres próbálkozás, megmutatta, hogyan lehet minél szélesebb körben tájékoztatni a társadalmat a vesebetegség problémáiról, hogyan tudjuk informálni az embereket, akár személyes találkozókon, akár internetes oldalakon keresztül, és hogyan támogathatjuk a prevenciót és a transzplantációs aktivitás növelését - mondta el Berkes Attila, a csaknem 3000 vesebeteget ellátó, országszerte 23 dialízisközpontot működtető FMC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a KÓRHÁZ szaklapnak adott év értékelő interjúban.

A morbiditási adatok egyértelműen azt mutatják, hogy társadalmunkban nem fog csökkenni a vesebetegek száma. Ezért is kiemelkedő fontosságú számunkra, hogy a Nemzeti Vese Programon keresztül is fokozzuk a transzplantációs aktivitást, valamint elősegítsük az élődonoros vesetranszplantációk számának növekedését. Egyértelmű, hogy a végstádiumú vesebetegek ellátásának alapvető célja a transzplantáció megvalósulása, más kérdés, hogy a magyar vesebetegek 18–20 százaléka alkalmas az átültetésre. Tevékenységünket azon alapelv szellemében végezzük, mely szerint minőségi dialízis nélkül nem létezik minőségi transzplantáció - tette hozzá.

A fejlesztéseinket megpróbáljuk úgy hosszú távon elképzelni és koordinálni, hogy amire pályázati lehetőséget találunk, azt felhasználhassuk. Ebben az évben az a szerencse ért bennünket, hogy az Új Széchenyi Terv GOP 1.3.1. fejezete keretében támogatást nyertünk el, mintegy 237 millió Ft értékben. Ezzel korszakalkotó fejlesztést tudunk megvalósítani, amely a teljes informatikai platform cseréjét is magában foglalja, és a kapcsolódó projektekkel együtt végeredményben a betegkezelés minőségére lesz pozitív hatása. A projekt célja, hogy a Fresenius 5008-as gépek a kezelési paramétereket online módon jelentsék. Ez a fejlesztés jövőre valósul meg, és 2014-re az összes dialíziscentrumban elérjük, hogy a legmodernebb Fresenius 5008 berendezésünk működjön, és online adatkommunikációval jelentős adminisztrációs terhet vehessünk le szakdolgozóink válláról - beszélt a jövő terveiről is az ügyvezető igazgató.

Hogyan járuljunk hozzá a fejlődéshez?
Összességében jelentős eredményeket hozott 2012 vállalatcsoportunknak. Egészségügyi szolgáltatói üzletágunkban, a művese-ellátás területén a legfontosabb hírnek azt tekintjük, hogy az a hosszú-hosszú munka, amelyet az integrált minőségirányítási rendszerünk kiépítésébe fektettünk, újabb mérföldkőhöz érkezett: a világon az első művese- szolgáltatóként eljuthattunk az európai kiválósági döntőbe - mondta el a szintén a KÓRHÁZ szaklapnak adott év végi interjúban Horn Péter, a B. Braun-csoport magyarországi vezérigazgatója. 33 000 vállalat közül a TOP13-ba kerültünk, és ott olyan cégekkel szerepelhettünk együtt, mint a Coca-Cola, a BMW vagy a Bosch. Ez is jelzi integrált minőségirányítási rendszerünk fejlettségét. A díj persze fontos, de ami mögötte van, az a működési hatékonyság és tudatosság nagyon magas szintje. Az a díj odaítéléséről döntő értékelők számára is egyértelműen igazolható volt, hogy a B. Braun Avitum rendszere nagyon magas színvonalon működtetett minőségirányítási rendszer. Ez a betegek számára azt jelenti, hogy folyamatosan monitorozott, az európai normákat mindenben elérő vagy meghaladó ellátási szintet kapnak, a finanszírozó a térítési díjért ellenőrzött, magas színvonalú minőséget vásárol, a dolgozók számára pedig azt mutatja, hogy hosszú távú stratégiával rendelkező, a munkatársakat kiemelt értéknek tekintő cég munkatársai lehetnek - emelte ki.

Művese-üzletágunk tekintetében egyvalamiben nem kötünk kompromisszumot: ez a betegek magas színvonalú ellátása, mert ezt a tevékenységet felelősséggel vállaltuk fel, és ennek szellemiségében vettünk részt a hazai művese-ellátás létrehozásában. Ezt a felelősséget felvállalva, annak súlyát érzékelve tudjuk azt, hogy a betegellátásban semmilyen kompromisszumot nem köthetünk. Ma az ellátási színvonal minden tekintetben megfelel a legmagasabb európai normáknak, és ezt minden szakmai indikátorunk, a nemzetközi adatokkal való összevetésben is alátámasztja. Ugyanakkor amellett a jelenség mellett sem lehet elmenni, hogy ma Európa legalacsonyabb térítési díjával kell működnünk, messze elmaradunk a kelet-európai országok tarifáitól is, és ez folyamatosan nyomás alatt tartja gazdálkodásunkat.

Mint valamennyi vállalkozó szervezet, mi is próbálunk egyre hatékonyabban működni, de ennek megvannak a korlátai. Így 2013-ban reálisan további gazdasági eredménycsökkenésre számíthatunk, de tulajdonosaink felé folyamatosan azt kommunikáljuk, hogy az egészségügyi kormányzat erőfeszítései sikeresek lesznek, és képes lesz az egészségügyre fordítható kiadásokat előbb-utóbb növelni. Amikor a szektorsemlegesség elve alapján vontak ki az egészségügyből forrásokat, a művese-kassza azt a többivel azonos vagy azt meghaladó mértékben szenvedte el. Reméljük, hogy amikor a trend megfordul, a bővülő forrásokból a szektorsemlegesség elvének érvényesítése mellett a művese-ellátás is részesedik - beszélt a jövő reményeiről is Horn Péter.

A magyarországi dialízis szolgáltatók világszínvonalúak
Idén volt 30 éves a szolnoki dialízis-ellátás, új műveseállomásunkat 2003-ban adtuk át. Bár forrásaink szűkösek, már tavaly elhatároztuk, hogy növeljük kapacitását, mert nem tudjuk ellátni a megnövekedett igényeket. Az épületet közel 400 négyzetméterrel bővítjük. Jelenleg 20 kezelőhelyünk van, ezt 40%-kal, 28 kezelőhelyre bővítjük, hogy hosszabb távon is ki tudja elégíteni az évente 5-6 százalékkal növekvő országos vesebeteg-létszámot. Építkezni tudunk, de egyre nehezebb az elvárásoknak megfelelő nefrológus szakorvost találni. Egyáltalán, orvost nehéz találni, aki hajlandó lenne nefrológiával foglalkozni. Hasonló, de valamivel jobb a helyzet a szakképzett dialízis nővérek esetében, de az egyre nagyobb fluktuáció itt is tetten érhető - értékelte a 2012-es évet Dr. Széchenyi Kornél, a Diaverum Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója KÓRHÁZ szaklapnak adott év végi interjúban.

A dialíziskassza évek óta tapasztalt változatlansága azt jelenti, hogy ugyanakkora összegből kell ellátni az egyre növekvő beteglétszámot. Az új adózási szabályok, az áfa, az ingatlanadó, a bankadó, a személyi jövedelemadó miatt kieső bérkompenzáció és az infláció miatt jelentősen nőttek költségeink. Nagyon hatékonyan kell dolgoznunk, hiszen csak akkor tudunk létezni, ha bevételeink meghaladják kiadásainkat. Hosszú távon kiszámítható és mérsékelt haszon mellett van motivációja a tulajdonosnak a beruházásra, hogy fejlesszen és tartsa a színvonalat. Az elsődleges cél az ellátás magas színvonalának biztosítása, mert ha csak pénzügyi célok lennének, akkor nem az egészségügybe fektetne be a tulajdonos. Feladatunk a szolgáltatás folyamatos fejlesztése és az egyre magasabb szolgáltatási színvonal: ezzel, ha a betegek életét megmentjük, értéket teremtünk nemcsak a szolgáltató, hanem a megrendelő állam számára is - tette hozzá.

A források az egészségügyben korlátozottak. Nemcsak Magyarországon, világszerte azok. Ahhoz, hogy hosszú távon biztosítható lehessen az ellátás színvonalának megtartása, költséghatékony megoldásokra van szükség. A Diaverum ezért nemzetközi szinten az integrált egészségügyi ellátás irányába fordult. A hipertóniás és cukorbetegek az utolsó pillanatban esnek be a dialízis ellátásba. Számtalan társbetegséget nem kezeltetnek, egyrészt rosszabbak életkilátásaik, másrészt a társbetegségek miatt magasabbak a kórházi költségek, sok esetben a társbetegségek miatt nem alkalmasak transzplantációra. Ha viszont egy hipertóniás vagy cukorbeteg időben kerül nefrológiai szakrendelésre, ahol ugyanaz a szakorvos követi végig, lassítható a betegség progressziója, minél tovább megőrizheti munkaképességét. Ha jól állapotban van, el lehet kezdeni a hasűri dialízist, megőrzi a munkaképességet, pénzt keres, adót fizet és eltartja családját. Mivel időben került gondozásba, fel lehet készíteni a dialízisre, például Cimino-fisztulával. Ha több a gondozott beteg, jobban tervezhető, hány új beteg kerül évente dialízisre. Egy ilyen integrált modellnek számtalan előnye lenne, Magyarországon például a fisztulasebészet vagy a laborvizsgálatok tekintetében lehetne az integráció irányába lépni.

Magyarországon nagyon magas szintű munka zajlik, tudásunkat elismerik, és nemzetközi szinten is a Magyarországon megvalósított gyakorlatot ültetik át a Diaverum hálózatán belül. A magyar Diaverum büszke arra is, hogy tudásunkkal jelentősen hozzájárulunk Magyarország pozitív megítéléséhez, csakúgy, mint a cég sikeres nemzetközi tevékenységéhez. Ennek lehet az is a következménye, hogy hosszabb távon gondolkodik a Diaverum Magyarországon.

A magyar kormány előnyben részesíti azokat a nemzetközi cégeket, amelyek gyárat építenek itthon. Bennünket nem ilyen cégnek gondolnak. Pedig mi, mint szolgáltatók, állami feladatot látunk el, több tucat új dialízisközpontot építettünk, a kilencvenes évek eleje óta 1100 új kezelőhelyet hoztunk létre, és országszerte százmilliárdnyi beruházást valósítottunk meg. A magyarországi dialízis szolgáltatók világszínvonalúak. Például a nemzetközi Diaverum hálózaton belül a magyarországi hálózat szakmai színvonala a legmagasabbak egyike. Ha a kormányzat számára fontos az egészségipar hozzájárulása a GDP-hez, és az egészségipar kitörési pont, ehhez a dialízis-szolgáltatók is nagymértékben hozzá tudnának járulni. Hiszen Magyarországon magas szintű, nemzetközi minőségű ellátórendszer található, ennek biztonsága vonzó lehet a külföldi, dialízist igénylő turisták számára. Lehetne sokkal magasabb az ide utazó, dialízisre szorló turisták száma. Ehhez a dialízis-szolgáltatók nagymértékben hozzá tudnának járulni, ha a kormányzat szempontjainkat figyelembe venné. De gyökeres változás csak akkor következhet be, ha a dialízis finanszírozási hátterében is a piaci viszonyokat jobban tükröző folyamat indul el - mondta el Dr. Széchenyi Kornél.

vesebetegseg.hu összeállítás
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care