NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanForradalmi az új szervátültetési módszer

2016.03.11

Minden veseátültetésre váró beteg kaphat (majd) új szervet, függetlenül a donor immunológiai tulajdonságaitól.


A John Hopkins egyetem transzplantációs sebésze, Dorry Segev vezetésével folyt kutatás során úgy változtatták meg a betegek saját védekező rendszerét, hogy azok képesek legyenek befogadni akár immunológiailag összeférhetetlen veséket is. Először kiszűrték a betegek véréből a kilökődésért felelős antitesteket, majd más antitestekkel töltötték fel a szervezetüket, hogy addig is legyen valamilyen immunitásuk, amíg szervezetük újra képes lesz a védekezésre. Valamilyen, egyelőre ismeretlen okból az újraképződő antitestek már nem lesznek annyira agresszívek az idegen szervekkel szemben. Amennyiben néhány újonnan képződött antitest mégis problémákat okoz, az orvosok meghatározott szerekkel az összes olyan fehérvérsejtet jelölik, amely agresszív antitesteket termel. Az átültetés előtti érzékenyítés akár két hétig is eltarthat, ami miatt a sebészek logisztikailag csak élő donortól származó szervvel tudnak számolni – írja a nol.hu portálja.

A forradalminak nevezhető eljárásról a New England Journal of Medicine hasábjain adtak hírt.

Az eljárás egyelőre meglehetősen borsos, 30 ezer dollárba kerül és a New York Times szerint olyan szereket használ, melyeket eddig erre a célra még nem is engedélyeztek.

Forrás: nol.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care