NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanFutásból is megárt a sok

2013.08.01

A maratoni futás (és a hasonló megterhelés) árthat a veséknek és a szívnek!


A maratoni táv lefutása nem csak az izmokat, csontokat, ízületi szalagokat, inakat terheli meg nagymértékben. A belső szervekre – így a vesénkre - is káros hatással van fizikai teljesítőképességünk határainak feszegetése. Berlini tudósok a tesztelt maratoni futók több mint felénél kimutatták a vesefunkció súlyos vagy nagyon súlyos károsodását- írta a Webbeteg.

A Berlini Charité Egyetemi Klinika szakértői Dr. Bernd Hewing vezetésével jártak utána annak a kérdésnek, hogy az olyan nagymértékű és tartós terhelés, amilyen a maratoni futás és az arra való felkészülés mennyire terheli meg a szívet és a veséket. A berlini maraton résztvevői közül 167 indulót teszteltek, átlagéletkoruk 50,3 év volt. Az alanyok 47 %-a férfi, 53 %-a pedig nő volt. A tesztszemélyeket a verseny előtt, közvetlenül a futás befejezése után és 2 héttel később is megvizsgálták, vérmintát vettek tőlük és EKG-vizsgálatot végeztek.

A cystatin C nevű protein értékes információt ad a vesék állapotáról. A diagnosztikában a glomeruláris filtrációs ráta meghatározására használják a cystatin c-t. A glomeruláris filtrációs ráta jelzi, hogy időegység alatt mennyi primer vizelet keletkezik, azaz mennyi folyadékot képes a vese megszűrni. A vese annál több folyadékot szűr meg, minél magasabb a cystatin C mennyisége.

A vizsgálati eredmények szerint a cystatinC érték a tesztelt maratoni futók 43 %-ánál több mint 25 %-kal csökkent, 13 %-uknál pedig több mint 50 %-kal, vagyis akut vesekárosodásról beszélhetünk.Mindennek ellenére a sportág kedvelőinek félelemből nem kell lemondani a maratoni futásról, két héttel a megmérettetés után az értékek újra normalizálódtak a tesztalanyoknál. Azonban azok, akiknek meglévő veseproblémájuk vagy vesebetegségük van, (akár tudtuk nélkül - a szerk. megj.) és hosszan tartó megterheléssel járó sportokat űznek, vagy szeretnének űzni, először forduljanak kezelőorvosukhoz, és ha megkapták az engedélyét, akkor is csak veseműködésük rendszeres orvosi ellenőrzése mellett sportolhatnak.

Forrás: Webbeteg
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care