NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanGyermektranszplantáció: Tragédia és újjászületés

2015.06.17

A legnehezebb annak belátása lehet, hogy ha már így történt, akkor próbáljunk életet adni valaki másnak.


A hét végén Balatonfürednél elgázolt kilencéves Edina szülei úgy határoztak, gyermekük szerveit felajánlják a transzplantációs központnak, ezzel a döntésükkel több gyermek életét is megmenthették. – Míg a transzplantáció az egyik családnak a legnagyobb tragédiát jelenti, egy másiknak az új élet kezdetét – mondta a Magyar Nemzetnek egy májátültetéses gyermek édesanyja.

Dr. Skaliczky Zoltán idegsebész szerint egy ilyen felfoghatatlan, megérthetetlen és feldolgozhatatlan tragédia esetében a szülők egyetlen vigasza lehet, hogy a gyermekük egy része más testében tovább él. – Az, hogy a saját gyermeke révén egy másik életben maradhat, egyfajta menekülés, kapaszkodó lehet az agy számára. Úgy vélem, jobb az, ha elfogadják a megváltoztathatatlant, de gyakran megtagadják a hozzájárulást, ami emberileg érthető, hiszen ilyenkor képtelenség objektíven gondolkodni. Ezt maximálisan tiszteletben tartjuk, hiszen ha ezt bármilyen módon erőltetnénk, azzal a tragédia traumája mellett csak további sebeket ejtenénk.

– Éves szinten nagyon alacsony a kórházban az agyhalott, transzplantációra alkalmas gyermek szervdonorok száma – mondta a Magyar Nemzetnek dr. Tamás László, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa. Kifejtette, átalakult a rendszer, 2013-tól hazánk is csatlakozott az Eurotranszplanthoz, így akár külföldről is érkezhetnek a betegekhez alkalmas szervek. További részletek és történetek az mno-n.
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care