NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanGyermekvállalás szervátültetés után

2012.07.19

A több szakterületet átölelő megközelítés révén a transzplantációt követő terhesség komplikáció-mentessé tehető.


Szervátültetésre - más néven transzplantációra - általában az adott szerv (főként vese, máj, tüdő, szív vagy hasnyálmirigy) teljes funkcióvesztését követően kerül sor, azonnal, vagy akár évekkel - évtizedekkel később. A végstádiumú állapot gyorsan vagy elhúzódóan is kialakulhat, ennek megfelelően befolyásolva a beteg mindennapi életét a táplálkozástól és a mozgástól kezdve akár a gyermekvállalásig bezárólag.

Sok esetekben sajnos már igen fiatal életkorban számításba kell venniük az orvosoknak a transzplantáció lehetőségét, ha betegeik életéről van szó. Természetesen nagy százalékban érinti ez a tény a fogamzóképes nőket is, akik közül sokan szeretnének betegségük ellenére gyermeket vállalni. Korábban nem vizsgált adatok feldolgozása után arra a következtetésre jutottak a Semmelweis Egyetem kutatói és munkatársaik, hogy a családalapítás igenis lehetséges ebben az esetben is, habár a terhesség, mint állapot, nem veszélytelen. Ahhoz, hogy a várandósság problémamentes legyen, fokozott körültekintésre és együttműködésre van szükség a gondozó orvos és a kismama részéről egyaránt - írja a NilNocere.hu cikke nyomán a Semmelweis Figyelő.

A gyermekvállalás körülményei
A teherbeesés egyik feltétele a menstruációs ciklus rendeződése (egyúttal a cserélt szerv funkciójának helyreállása), amely általában az átültetést követő második évben következik be. Ezt a jelenséget 1963-ban írták le angol kutatók, és alátámasztja az a tény, hogy az óta több mint 14 000 gyermek született világszerte transzplantáción átesett nőtől. Ezt a már gyermekkorban felismert és kivitelezett szervátültetések emelkedő száma is elősegíti, hiszen a termékeny kor elérésekor már rendeződött a beteg állapota.

Magyarországon az elmúlt 35 évben számos transzplantációra került sor (leginkább vese, ezen kívül máj, szív, kombinált hasnyálmirigy-vese), de a szívet és hasnyálmirigyet befogadók között terhesség nem következett be. Mind a veseátültetett, mind pedig a májrecipiens várandós nők jelentős hányada császármetszéssel hozta világra gyermekét. Jellemző volt az alacsonyabb születési súly, de egyik csoportban sem volt a szülés alatt komplikáció, nem észleltek a fogadott szerv működésében eltérést, és ami még igen fontos: mindegyik újszülött egészségesen jött a világra.

A szakemberek véleménye
Az orvosok szerint a szervátültetést követő 1-2 év az ideális időpont a teherbeesésre, de kizárólag abban az esetben, ha a befogadott szerv működése kielégítő - ellenkező esetben általában a nő nemi ciklusa sem áll helyre teljes mértékben - és semmilyen jel nem utal az esetleges kilökődésre (a befogadó szervezete hirtelen, vagy egy hosszan tartó folyamat eredményeként idegennek nyilvánítja, majd elpusztítja a cserélt szervet).

Nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a transzplantáció után a befogadott szerv védelmében az immunrendszer működése tartós visszaszorításra szorul. Az alkalmazott gyógyszerek átjutnak a méhlepényen és az anyatejben is kimutathatóak. Ezért, valamint a terhesség alatt megváltozott felszívódásuk és lebomlásuk miatt, e kémiai anyagok szintje folyamatos és precíz monitorozást tesz szükségessé, elkerülve ezzel esetleges magzatkárosító hatásukat.

Óvatosságra van szükség a fertőzéseket illetően is, ugyanis a mesterségesen elnyomott immunrendszer miatt a szervezet veszít ellenállóságából, így sérülékenyebbé válik a kórokozókkal szemben. Leggyakoribb veszélyforrás a TBC, a gombás megbetegedések, valamint a különböző vírusos hepatitiszek, melyek önmagukban is károsíthatják a születendő gyermeket; ez esetben nem a terápia mellékhatásaként jön létre a károsodás a magzat vagy az újszülött szervezetében.

A több szakterületet átölelő megközelítés révén a transzplantációt követő terhesség komplikáció-mentessé tehető, és hogy az ilyen módon fogant és született gyermekek egytől egyig egészségesek voltak. Egyúttal az édesanyák életszínvonalát is emelte a gyermekvállalás, megéri tehát vállalni a kockázatot.

(A fenti cikkhez használt tudományos közlemény itt olvasható: Gerlei Z. et al: Childbirth After Organ Transplantation in Hungary. Transplantation Proceedings, 43, 1223–1224 (2011)

Forrás: Semmelweis Figyelő
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care