NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanGyógyíthatatlan veseelégtelenség: dialízis és transzplantáció?

2014.04.25

Ha a vesék már nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat, az kihatással van az egész szervezetre.


A vesék elégtelenségét több dolog is okozhatja, ha pedig a vese tisztító funkciója 10-15 % alá csökken, a vér méreganyag tartalma olyan magasra emelkedik, hogy már csak a dialízis vagy a transzplantáció segíthet - foglalkozott a témával a Kamaszpanasz.hu.

A vese működését ezért pótolni kell. A legjobb és legtökéletesebb vesepótló kezelés egy egészséges donorvese sikeres beültetése, vagyis a vesetranszplantáció. Addig azonban, amíg ez meg nem történik, a krónikus vesebetegeknek ún. „művese-kezelésre”, vagyis dialízisre kell járniuk. A kezelések képesek eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből, így lehetővé teszik az életben maradást. A dialízis azonban nem végzi el a vese több más életfontosságú feladatát, pl. a vörösvértestképzés szabályozását.

– Többféle hatékony dialízis kezelés létezik. A tényleges „művese”, tulajdonképpen nem más, mint egy szűrő, amely a hemodialízisnek nevezett eljárás során megtisztítja a beteg vérét a felesleges folyadéktól és mérgező anyagoktól – ezt normális esetben a vese végezné. A hemodialízis során a beteg vére a testen kívül, a dialízis készülék segítségével egy csőrendszeren és egy szűrőn átáramlik át. Ezután a megtisztított vér visszatér a keringésbe. A betegeknek általában heti három kezelésre van szüksége, amelyek mindegyike 4-5 órát vesz igénybe. – magyarázta Dr. Reusz György, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke

A másik módszer a hashártya szűrőtulajdonságainak kihasználása, ami képes természetes szűrőként viselkedni, az ezen alapuló eljárást peritoneális dialízisnek nevezzük. Az idült veseelégtelenség ráadásul hosszú távon károsítja az érfalat is, ezért a szakemberek a legjobb megoldásnak a transzplantációt (vagyis a veseátültetést) tartják. További részletek a teljes cikkben.

A veseelégtelenségről a Vesebetegség.hu-n


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care