NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanHasmenés járvány: fenntartják az éberséget

2011.07.22

Valamennyi hőkezelés nélküli csíra fogyasztását kerülni kell – figyelmeztetnek a szakértők.


Magyarországra is került kis mennyiségben abból a görögszéna mag szállítmányból, melyre a Németországban kitört, majd Európa más országaiban is halálos megbetegedést okozó e-coli járvány nagy valószínűséggel visszavezethető – derült ki abból a szakmai körlevélből, melyet a szakigazgatási szerv küldött szét a tisztiorvosi hálózatba a teendőkről.

Mint arról korábban beszámoltunk, a járvány statisztika szerint a fertőzés következtében

 • 750 fő Haemolitikus Uraemiás Szindrómát (HUS) (közülük 28 fő halálos kimenetel)
 • 3024 fő nem-HUS gastroenteritist (közülük 16 fő halálos kimenetel)

regisztráltak a hatóságok, megbetegedéseket eddig 13 európai országból jelentettek (Ausztria, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Spanyolország, Svédország és Egyesült Királyság). Az eddigi összesítés szerint a járvány következtében több mint 100 beteg a kialakult veseelégtelenség következtében a jövőben dialízisre vagy veseátültetésre szorul.

A megelőző intézkedésekről szóló szakmai körlevél szerint a rendelkezésre álló epidemiológiai és laboratóriumi adatok alapján a járványt egy Európában korábban ritkán előforduló O104:H4 szerotípusú E. coli baktérium okozta. HUS megbetegedéseket ezt megelőzően főképp 5 éven aluli gyermekek körében észleltek, azonban ebben a járványban a betegek 85%-a felnőtt korú, és közöttük is egyértelműen a nők vannak többségben (70%). Egy németországi iskolában elvégzett szűrővizsgálat eredményei azt mutatják, hogy tünetmentes fertőzés gyakran előfordulhat.

A járvány során bekövetkezett fertőzések legvalószínűbb forrásai nyersen elfogyasztott, csíráztatásra használt görögszéna magok, amit a francia és német epidemiológiai vizsgálatok eredményei alátámasztanak. Emellett korlátozott számú emberről-emberre terjedő másodlagos fertőzést is igazoltak.

A németországi járvány kivizsgálása során gyűjtött epidemiológiai bizonyítékok alapján egy meghatározott észak-németországi üzemből származó csírák terjesztették a járványt, de a járványtörzset az előállító üzemből származó mintákból még nem sikerült kimutatni. A francia egészségügyi hatóság június 24-én tette közzé, hogy Nyugat-Franciaországban, egy Bordeaux melletti településen, június 8-án szervezett rendezvény résztvevői és a környéken lakók körében véres hasmenés és HUS-esetek halmozódását észlelték. A 8 HUS-ban és 8 gastroenteritis-ben szenvedő beteg közül ez idáig öt esetében igazolták a németországi járványtörzs etiológiai szerepét, de a betegek nem a Németországban forgalmazott csírát fogyasztották, hanem helyben növesztett csírával tálalt ételeket.

A magszállítmány (15 mázsa) harmadik országból érkezett Németországba, egy részét Nagy-Britanniában csomagolták, majd továbbszállították 11 európai országba (Ausztria, Bulgária, Észtország, Görögország, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Svájc, Norvégia), köztük Magyarországra is. Ezért az EFSA július 1-jén egy élelmiszer- és takarmánybiztonsági (RASFF) gyorsriasztást adott közzé, értesítve az érintett országokat a terméknek a területükön történő/történt forgalmazásáról. A gyanúsított szállítmányból kis mennyiség érkezett Magyarországra, és nem okozott megbetegedéseket. Az EFSA kivizsgálásának eredményeként azonban nem zárható ki más magok/magkeverékek fertőzést terjesztő szerepe sem, mivel a megnevezett szállítmány egyes elosztási pontokon keveredhetett más eredetű görögszéna mag szállítmányokkal, továbbá keresztkontamináció révén más magfajták is szennyeződhettek.

Az Európai Bizottság július 5-én kelt határozatában a forgalomból kivonta, és átmenetileg megtiltotta az Egyiptomból származó bizonyos típusú magok behozatalát az Európai Unió országaiba. Azonban a korábbiakban megvásárolt magok, illetve az azokból termesztett csírák valószínűleg még jó ideig fellelhetők pl. a háztartásokban, vagy egyéb helyeken, és ezért további megbetegedések előfordulhatnak, az unió illetékes hálózata továbbra is fenntartja és megerősíti a szoros megfigyelést és a szigorú jelentési és vizsgálati protokollt a gyanús esetekben.

Otthoni teendők

A készenlét részeként felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy kerüljék a saját termesztésű csíráztatott magok, vagy vásárolt csírák nyersen történő fogyasztását. Mivel a magvak csomagolása során bekövetkezett keresztszennyeződés lehetősége nem kizárható, ezért javasolják, hogy nemcsak a csíráztatott görögszéna magok és csírák, hanem valamennyi hőkezelés nélküli csíra fogyasztását kerüljék. Ezen túlmenően:

 1. a nyári szezonra való tekintettel mindenki különös hangsúlyt helyezzen az általános személyi higiénés szabályok betartására, például a gyakori alapos kézmosásra:
  1. ételkészítés, fogyasztás, kiszolgálás előtt;
  2. WC használatot, vagy pelenkacserét követően;
  3. nyers zöldség vagy húsfélék érintését követően;
  4. széklettel vagy háziállattal történő közvetlen kontaktust követően.
 2. fokozott figyelmet fordítsanak az ételkészítéssel kapcsolatos higiénés szabályok és az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartására:
  1. Hányással, hasmenéssel járó megbetegedés tüneteit észlelő személyek tartózkodjanak az ételkészítéstől, kiszolgálástól.
  2. A húst és az abból készült ételeket a fogyasztás előtt alaposan főzzék, süssék meg.
  3. A gyümölcsöket, zöldségeket folyó vízben alaposan mossák meg, és amennyiben lehetséges, javasolt ezeket meghámozni.
  4. A nyers húst, illetve az egyéb nyers élelmiszereket tárolják elkülönítve a kész élelmiszerektől, ételektől, a feldolgozásához használt esz­közöket pedig alaposan mossák el, hogy szennyeződés ne kerülhessen egyikről a másikra.
  5. Az élelmiszerek alapos hőkezelése elpusztítja a kórokozókat, ezért javasoljuk a zöldségfélék és a húsok hőkezelését, amellyel megelőzhető többféle baktérium és vírus által okozott megbetegedést is.

kávé
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care