NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanHihetetlen ajándék: egy ismeretlentől kapott vesét

2014.01.07

Egy 53 éves férfi egy ismeretlen 12 éves fiúnak adományozta egyik veséjét.


Egy 53 éves férfi egy ismeretlen 12 éves fiúnak adományozta egyik veséjét: A 12 éves Tom Higgs az első eset a londoni Great Ormond Street Kórházban, aki élő donortól kapott vesét, ráadásul nem is egy rokonától, hanem egy teljesen idegen embertől - adta hírül a Medipress nyomán a Vital.hu.

Tom egy igen ritka vesebetegségben, hemolitikus urémiás szindrómában szenvedett már ötéves kora óta. A betegség következtében vérrögök alakultak ki a veséi ereiben, és így azok gyakorlatilag leálltak. A londoni fiúnak öt éven át minden éjszaka dialízisre volt szüksége ahhoz, hogy életben maradjon, nyolcéves korában pedig felkerült a donorlistára. Sajnos a családtagjai veséi nem voltak jók a számára, és Tom tisztában volt vele, hogy számára a legjobb lehetőség egy élő donor lenne. „Mikor meghallottuk, hogy valaki jelentkezett donornak, ráadásul meg is felel a kritériumoknak, nagyon meglepődtünk” – számolt be a történtekről az édesanya, - „megható volt, hogy egy idegen ekkora áldozatot hoz a fiúnkért.”

További részletek a teljes cikkben

Az élődonoros veseátültetésről a vesebetegség.hu-nMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care