NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanHipertónia: Világszenzációs műtét Győrben

2013.06.12

Megszüntették a vese – mint az egyik legfőbb vérnyomás szabályozó központ – és az agy közötti kóros információáramlást.


Először végeztek szerdán reggel ballonkatéteres módszerrel olyan vérnyomáscsökkentő beavatkozást Magyarországon, mely a vese verőereit körülölelő szimpatikus idegrendszeri fonat rádiofrekvenciás roncsolásával (denerváció) megszünteti a vese – mint az egyik legfőbb vérnyomás szabályozó központ - és az agy közötti kóros információáramlást - adta hírül a a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház közleménye. Tapasztalatok szerint ennek következtében a drasztikusan magas, korábban komplex gyógyszeres kezeléssel nem befolyásolható magas vérnyomás egy hónapon belül csökkenni fog.

A beavatkozás újdonsága az eddig alkalmazott technikához képest abban áll, hogy a vese artériába juttatott és ott felfújt ballonon nem csak egy, hanem számos elektróda található, mely ezáltal jelentősen lerövidíti a rádiofrekvenciás energia leadásának idejét, a korábbi átlagosan 24 percről a két vese esetében összesen mindössze egy percre. Ez azért lényeges, mert a kezelésnek ez a szakasza az, ami a betegnek fájdalmat okozhat.

A speciális eszközzel végzett beavatkozást Dézsi Csaba András professzor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Kardiológiai osztályának főorvosa, a radiológusból, intenzív terápiás szakorvosból és érsebészből álló munkacsoport vezetője végezte elsőként egy 49 éves nő betegnél, akinek addig 8 gyógyszerből álló kombinációval sem sikerült 180-200/100 Hgmm értékről tartósan lecsökkenteni a vérnyomását és ennek hátterében minden egyéb lehetséges kiváltó okot már korábban kizártak.

Másodikként egy olyan 68 éves, gyógyszerekkel beállíthatatlan vérnyomású, szívritmusszabályzóval élő, cukorbetegségben szenvedő nőbetegnél végezte el a beavatkozást, aki korábban már átesett egy szívkoszorúér tágításon is. Utóbbi azért is jelentős, mert pacemakerrel élő beteg esetében ballonkatéteres rádiofrekvenciás vese artéria denervációt eddig még a világon sehol nem végeztek.

Komplikáció egyik beteg esetében sem jelentkezett.

- A magas vérnyomás a szívinfarktus és a stroke egyik legveszélyesebb rizikófaktora, így a jelenlegi beavatkozás meghonosításával a súlyos, gyakran életet veszélyeztető, csapásszerűen bekövetkező kóros állapotok hatékonyan megelőzhetők. A magas vérnyomás kezelésére új hatóanyagot tartalmazó gyógyszer az utóbbi tíz évben nem került forgalomba.

Ennek tükrében különösen fontos, hogy a hipertónia, a „néma gyilkos" ellen az orvosok fegyvertára egy újabb hatékony lehetőséggel bővülhetett" – nyilatkozta Dézsi professzor.

Dr. Tamás László János a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa, aki mint érsebész maga is személyesen jelen volt a beavatkozásokon, elmondta, hogy a győri kórházban évente mintegy 1800 szívkatéteres és 700 intervenciós radiológiai és mintegy 700 érsebészeti beavatkozást végeznek egyéb érterületeken. A kórház, ahogy névadójának munkássága is igazolja, mindig igyekezett élen járni a szakmai újdonságok bevezetése terén.

Forrás: Weborvos
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care