NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanHogyan lehetne növelni a szervátültetések számát?

2012.02.13

Magyarországon 2011-ben 11 családi tiltakozás miatt meghiúsult szervdonációt regisztráltak.


Magyarországon a lehetséges szervátültetések harmada azért marad el a szakemberek becslése szerint, mert az agyhalottak hozzátartozói megtiltják, hogy szerettük szerveit felhasználják. Ehhez ugyanis meg kellene érteniük, miként lehetséges az, hogy a gépen lévő, dobogó szívű és még testmeleg ember halott – írja a Heti Válasz Online.

Egy felmérés szerint a megkérdezettek 73%-a beleegyezne abba, hogy halála esetén felhasználják szerveit más emberek megmentésére, ám összesen csak 46 százalékuk tudta, hogy ehhez nem kell nyilatkozatban felajánlani a szerveit. Magyarországon ugyanis a feltételes beleegyezés elve érvényesül a törvények szerint: ha valaki életében nem tiltakozott írásban a szervdonáció ellen, akkor azt feltételezik, hogy beleegyezett, és halála esetén felhasználhatják a szerveit. 
 
Ennek ellenére a hazai gyakorlat mégsem ez, a legtöbb kezelőorvos az agyhalál tüneteinek észlelése után felveti a donáció lehetőségét a családtagoknak, akiket ezzel óriási dilemma elé állít. Egyrészt azért, mert az esetek többségében az elhunyt életében egy szót sem szólt arról, hogy halála esetén felhasználhatóak-e a szervei. Így a rokonok úgy vélhetik, éppen az őket sújtó gyász legnehezebb pillanataiban kellene helyette meghozniuk a döntést. Feltételezve, hogy az illető támogatta volna a szerveivel való életmentést. Vagy éppen ellenkezőleg. Másrészt azért, mert – ahogy Mihály Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat keretein belül működő szervkoordinációs iroda igazgatója mondja – az emberiség évezredes tapasztalat alapján vélelmezi, hogy az élet akkor ér véget, amikor a szív és a légzés leáll. A szervdonáció kérdése viszont agyhalottaknál (és persze bizonyos szerveknél élődonoroknál) vetődik fel, hiszen a szerveiket működőképesen kell ehhez tartani. Tehát olyan géppel lélegeztetett elhunyt személyeknél, akiknek dobog a szívük, és a bőrük is meleg, az agyuk viszont halott.
 
Az agyhalál fogalmát 1968-ban a harvardi egyetem kutatói határozták meg, amelynek lényege az agy működésének visszafordíthatatlan és végérvényes hiánya. Ám az agyhalál egy folyamat: leáll az agy működése, elhalnak a sejtek, majd a sejtekhez vezető apró erek, s mindez egy irányba mutat, végül minden szerv és sejt működése leáll.

A hozzátartozó viszont azt látja a folyamat elején, hogy a beteg ugyanúgy néz ki, mint előző nap, és akkor azt mondták, még él, most pedig azt, hogy már halott. Sokszor az orvosok sem képesek megfelelően elmondani, mi is történik, hiszen vannak olyan doktorok, akik csak évente egy-egy ilyen esettel találkoznak, vagy még annyival sem. Így nehéz megértetniük a hozzátartozókkal, hogy a szív dobogása már csak átmeneti, az agyhalott nem képes önálló lélegzetvételre, ahogy lekapcsolják a gépről, leáll a légzése, és megáll a szíve is. Tehát ez nem kóma, amelynek során a beteg mély eszméletlenség állapotában van, de önállóan lélegzik. A keringés és mesterséges funkciók gépekkel is csak néhány napig biztosíthatóak – tette hozzá Mihály Sándor. A szervkoordinációs iroda vezetője azért kérte a sajtó segítségét, hogy az ilyen tragikus helyzetekben minél többen értsék, mi történik. Mihály Sándor hangsúlyozta: mindannyiunk felelőssége az önrendelkezési jog gyakorlása, amelynek része, hogy döntést hozunk arról, halálunk esetén mi történjen a szerveinkkel, és a döntést meg kell osztani a legközelebbi családtagjainkkal. Ha tiltakozni szeretnénk, akkor azt is tudni kell, hogy a tiltakozásnak csak az írásos formáját ismeri el a törvény.
 
Magyarországon 2011-ben 11 családi tiltakozás miatt meghiúsult szervdonációt regisztrált a koordinátor szervezet. Sok esetben azonban a regisztrálásig sem jutottak el, a valóságban ennél jóval több visszautasítást történt.
 
Forrás: Heti VálaszMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care