NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanHóhelyzet: óvatosságra intenek

2014.01.24

A művesekezelésre szorulók kórházi elhelyezést kérhetnek arra az időszakra, amíg hazaszállításuk akadályozott, de kezelésük nem halasztható. (Frissített)


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a télies időjárással összefüggésben péntek reggel 5 órakor az országos operatív törzs is megkezdte munkáját. A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a kialakuló helyzetről. Az OKF azt kéri, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján található információkat is - írta Hajdu Márton, az OKF szóvivője.

Óvintézkedések bevezetésére kérte a kórházakat a GYEMSZI
A havazás miatt óvintézkedések bevezetésére kérte a kórházakat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) pénteken. A szervezet az MTI-nek küldött közleményében azt írta, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint jelentős hóesés várható a hét végén, és az ország egy részén már most több centiméteres a hótakaró.

Közölték, a GYEMSZI a fenntartásába tartózó egészségügyi intézményeket a várható időjárási körülményekre tekintettel arra kérte, hogy a betegellátás zavartalansága és a rászorulók számára elvárható segítségnyújtás biztosítása érdekében tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket.

Az óvintézkedések között említették, hogy az intézményekbe, a betegekhez érkező látogatók és rászorulók részére biztosítsanak fűtött helyiségeket, a betegek elbocsátása esetén mérlegeljék az otthoni biztonságos gyógyulás lehetőségeit.

Mit tehet Ön?
A várható havazás kapcsán a mentők arra figyelmeztetik az autóval hosszabb útra indulókat, hogy készüljenek fel esetleges, akár órákig tartó veszteglésre is. Legyen elegendő üzemanyaguk a fűtéshez, vigyenek magukkal takarót, ne felejtsék otthon rendszeresen szedett gyógyszereiket. A csúszós útszakaszok miatt vezessenek lassan, óvatosan.

A hideg időben mindenki fordítson fokozott figyelmet a környezetében élőkre, különös tekintettel az idős emberekre, az ellátásra, segítségre szorulókra. A kiegészítő, alakalmi fűtőberendezéseket használók ellenőrizzék, ellenőriztessék a készülék üzembiztosságát, szerezzenek be szén-monoxid riasztó berendezést.

A mentők felkészültek a téli időjárásra, országszerte 743 mentőegység személyzete, mintegy 1700 mentődolgozó van szolgálatban, munkájukat 7 mentőhelikopter segíti. A mentőautók mindegyike téli közlekedésre alkalmas gumiabroncsokon fut, szükség esetén hóláncok is rendelkezésre állnak - tudatta az OMSZ közleményben.

Szombati előrejelzés
A jelenlegi előrejelzés szerint szombaton napközben már csak a keleti tájakon, azon belül is a nagyobb mennyiségű havazás a Tiszántúlon várható. Szombaton az élénk; nyugaton és északkeleten az erős szél a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja a havat.

Az időjárás változása miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) mindenkitől azt kéri, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket:

A téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítik a vezetést - írta a szóvivő, jelezve: fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani.

Akik a tömegközlekedést választják, azoknak is fel kell készülniük a késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthon is számítani lehet egy esetleges áramkimaradásra.

Az ilyenkor szokásos rutin értelmében a kieső, kritikus helyeken (a kezelőhelytől távoli falvakban vagy tanyákon) élő, művese kezelésre szorulók általában a dialízis állomáshoz tartozó egészségügyi intézményekben is átvészelhetik a kemény napokat, azaz kórházi elhelyezést kérhetnek és kaphatnak arra az időszakra, amíg hazaszállításuk akadályozott, de kezelésük nem halasztható. Az ilyen településen élő dializáltak jól teszik, ha előre felveszik a kapcsolatot a kezelőhellyel, a kórházzal.

Az Országos Tisztifőovosi Hivatal és a katasztrófavédelemben érintett szervezetek egyeztetnek ilyenkor, a művesekezelésben részesülőkről és a szülés előtt álló nőkről tavaly listák készültek a megyékben. Az ilyen betegeket arra kérték, hogy menjenek a megyeszékhelyekre, illetve a kórházak közelében lévő városokba, hogy az időjárás alakulása ne hátráltassa biztonságos ellátásukat.

Forrás: Vesebetegseg.hu összeállításMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care