NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanHypertonia nap - A betegség nem jár egyedül

2013.01.26

A magasvérnyomás-betegségben szenvedők esetében gyakrabban alakul ki szívbetegség, veseérintettség, agyi károsodás.


A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet Regionális Hypertonia Centruma, a Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék és a Magyar Hypertonia Társaság tudományos továbbképzést szervezett mára a Debreceni Egyetem főépületének aulájába „A Betegség nem jár egyedül: a Hypertonia, a Diabetes és a Lipid eltérések korszerű kezelése" címmel.

A korszerű gyógyítás középpontjában nem önmagában egy betegség, hanem a beteg ember kezelése áll. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél gyakran észlelhető cukorbetegség, illetve zsíranyagcsere eltérés. Mindegyik betegség felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, valamint megfelelő kezelés nélkül romlik a betegek életkilátása és életminősége. A különböző eltérések egységes, komplex szemléletű kezelése szükséges.

A rendezvény célja a magasvérnyomás-betegségben szenvedők legmodernebb kezelésének áttekintése mellett a szénhidrát- és a zsíranyagcsere újdonságainak az ismertetése. Gyakorlati útmutatót szeretnénk adni a résztvevőknek, melyet a mindennapi praxisban – reményeink szerint – azonnal alkalmazhatnak. A továbbképzésen tizenöt előadás hangzik el a magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség és a vérzsír eltérések kezelésével kapcsolatban. A felkért előadók a Magyar Hypertonia Társaság vezető tisztségviselői, a téma nemzetközileg is elismert szaktekintélyei – mondta el dr. Páll Dénes egyetemi docens, a Regionális Hypertonia Centrum vezetője.

A X. alkalommal megrendezésre kerülő, jubileumi konferenciára a régió családorvosai, belgyógyászai, gyógyszerészei kaptak meghívót. Az előzetesen jelentkezők száma meghaladta az 1100 főt.

A hypertonia szó magasvérnyomás-betegséget jelent. A tartósan 140/90 Hgmm feletti érték életkortól és nemtől függetlenül magasvérnyomás-betegséget jelent - ismertette Dr. Páll Dénes.

Tekintettel arra, hogy az emelkedett vérnyomásérték a betegek jelentős részének éveken keresztül nem okoz panaszt, ezért számos esetben csak évek, évtizedek múltán kerül a betegség felismerésre. Szűrővizsgálatok, időszakos vérnyomásmérések végzése szükséges a hypertonia időben történő diagnosztizálása érdekében.

A felnőtt lakosság 30-35%-a, tehát minden 3. felnőtt hypertoniában szenved, és újabb adatok szerint – elsősorban az elhízás növekedésével párhuzamosan – ez a gyakoriság fokozódik. Az utóbbi évtizedekben a cukorbetegség is egyre gyakoribbá vált: a felnőtt lakosság 6-7%-át érinti. A magasvérnyomás-betegségben szenvedők esetén gyakoribb a cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavar jelenléte. Fenti, ún. rizikófaktorok halmozódása miatt felgyorsult érelmeszesedés (arteriosclerosis) figyelhető meg. Gyakrabban alakul ki szívbetegség, veseérintettség, agyi károsodás.

A kezelésnek komplex szemléletet kell tükrözni: nem önmagában a betegséget, hanem a beteget kezeljük. Ez azt jelenti, hogy a vérnyomás számszerű csökkentésén túl figyelmet kell fordítani a rizikófaktorok mérséklésére is (pld. testsúlycsökkentés, a dohányzás elhagyása, cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavar kezelése). A kórosan emelkedett vérnyomás csökkentése részben nem-gyógyszeres, részben gyógyszeres úton lehetséges. A nem-gyógyszeres lehetőségek közül kiemelendő a testsúlycsökkentés túlsúly, elhízás esetén, a rendszeres testmozgás bevezetése és a sószegény táplálkozás. A kezelés során a megelőzésre különös hangsúlyt kell fordítani: a hypertonia időben történő felismerésével, a rizikófaktorok feltérképezésével, a hatékony kezelés mielőbbi megkezdésével az életkilátásokat jelentősen befolyásoló állapotok (szívinfarktus, szélütés, veseelégtelenség) jelentős része megelőzhető.

Forrás: DE OEC
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care