NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanIdegennek is adhatunk vesét, ha szerettünk is kap érte

2014.03.18

A keresztdonációtól az élődonoros átültetések számának növekedését várják.


Immár nem csak családtagnak vagy szoros érzelmi kapcsolatban álló személynek adhatunk szervet, kihirdették ugyanis a keresztdonációt lehetővé tévő jogszabályt. Ennek lényege, hogy ha a felajánlott szerv nem megfelelő a betegnek, „cserélhetnek" szervet egy olyan donor-beteg párossal, akiknél szintén ez a probléma áll fenn - írta a delmagyar.hu. – Ezzel tovább nőhet az élődonoros transzplantációk száma – jelentette ki Szederkényi Edit, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika transzplantációs osztályának egyetemi adjunktusa.

 Mint elmondta, minden évben több olyan donor-recipiens párral találkoznak, akiknél a pozitív keresztpróba vagy az eltérő vércsoport miatt nem tudják elvégezni a vesetranszplantációt. – 2012-ben 23 párt vizsgáltunk, 13-at el kellett utasítanunk. Közülük hatot éppen a pozitív keresztpróba miatt, vagyis azért, mert a beteg szervezete vélhetően kilökte volna a beültetett vesét. Ha ez a rendelet hamarabb megszületik, ők már felkerülhettek volna abba a regiszterbe, ahol donorpárt találhattak volna nekik a hasonló helyzetben lévők közül.

Ez az országos nyilvántartás egyébként még most sem készült el, így bár jogilag van lehetőség a keresztdonációra, gyakorlatban ez még csak akkor kivitelezhető, ha ezt házon belül meg tudják oldani – egyszerűen azért, mert az orvosok csak róluk tudnak. A rendszer létrehozása egyébként nem bonyolult: csupán laborháttér kell hozzá.

Forrás: delmagyar.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care