NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanIdén hat orvos kapta meg az Astellas-díjat

2012.02.09

Perner Fenerc professzor, a zsűri elnöke szerint meglepő, hogy milyen kevés jelölés érkezett.


Hat orvos, egy újságíró és egy alapítvány kapta meg idén az Astellas-díjat, amelyet öt évvel ezelőtt azért alapítottak, hogy a gyógyítóknak visszaszerezzék azt a megbecsülést, amelyet különösen a média többségében negatív hírei megtépáztak. Markovics György, a díjat alapító gyógyszercég vezetője a szerda esti ünnepélyes díjátadón hangsúlyozta: Az Év orvosa díjjal kapcsolatban beszélnek pályázatról, versenyről, pedig alapvetően emberi példák felmutatása a célja.
 
A korábbi gyakorlattal ellentétben idén már nemcsak a betegek javasolhatták kedvenc doktorukat a díjra, hanem maga a szakma is jelölhetett. Öt kategória, öt szakma legjobbja közül választotta ki a tekintélyes zsűri szigorú kritériumok alapján végül a legkiválóbbakat. Perner Ferenc, a zsűri elnöke csak azt fájlalta, hogy a 30 ezres orvostársadalomból csupán 98 jelölés érkezett, és közülük is több mint harmincan kizárták magukat a versenyből, mivel nem küldték el az ehhez szükséges dokumentációt. Végül 62 jelölt közül választották ki a szakmai díjazottakat.
 
Pál Gabriella, gödöllői házi gyermekorvos kapta az alapellátás kategóriájában az Astellas-díjat. A diagnosztikai kategóriát Cserni Gábor kecskeméti patológus nyerte, a sebész szakmában pedig Oberna Ferenc végzett az első helyen. A konzervatív szakterületek kategóriájában Harcos Péter neurológus lett az Év orvosa, a rehabilitációs és krónikus ellátásban pedig Ruzsa Ágnes zalaegerszegi onkológus lett az első.  (Nefrológus is esélyes a díjra)
 
A hagyományos módon, a hálás betegek által javasolt orvosok közül is kiválasztották a laikusok Év orvosát. Az összesen 155 jelölt közül a szakmai zsűri végül 79 orvost választott ki, rájuk lehetett az interneten szavazni. A voksolás eredményeként Paszt Attila szegedi sebész lett díjazott.
Az Év hat orvosán kívül a díjat alapító gyógyszercég egy egymillió forintos különdíjat is átadott a Magyar Hospice Alapítványnak. Ezen kívül az orvosi szakmában a pozitív, példaértékű momentumokat bemutató médiát is kitüntették. A média Astellas-díját a TV2 riportere, Korn Anita kapta. A díjátadón bejelentették azt is, hogy február 20-án jelenik meg az a pályázati felhívás, amelynek alapján az Év egészségügyi szakdolgozója díjat júliusban majd átadják.
 
Bernáth BeaMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care