NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanIdén is sikeres volt a nővérképzés

2012.06.11

Újabb kiképzett segítők állnak csatasorba a dializáltak pszichoszociális gondjainak leküzdéséért.


Mint arról a vesebetegseg.hu beszámolt, 2012. május 5-én a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Vese Alapítvány, a Preventív Medicináért Alapítvány és a Szent Margit Kórház Vese Alapítvány, valamint a Nemzeti Vese Program támogatásával rendezték meg a VI. Országos Pszichonephrologiai és Rehabilitációs Konferenciát. A tanácskozáshoz kötődően, (az azt követő napokon) ezúttal is sor került az immár hagyományosnak számító nővér-továbbképzésre, amelyen a három nagy dialízis szolgáltató, illetve az állami kezelésben lévő művese osztályok munkatársai vettek részt a Nemzeti Vese Program, a Szent Margit Kórház Vese Alapítvány és a Magyar Vese Alapítvány anyagi és szakmai támogatásának köszönhetően.

Az oktatásban részt vettek a SE Magatartástudományi Intézet munkatársai,valamint a Magyar Pszichoszomatikai és Bálint Mihály Társaság titkára (Dr. Major János), a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgató helyettese (Szabóné Varga Valéria), Dr. Adorjáni Gertrud pszichológus, Kiss Andrea és Takács Ágnes szociális munkások, valamint Dr. Mucsi István és Dr. Polner Kálmán mint szervezők és előadók.

Mint azt dr. Mucsi Istvántól, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika és a SE Magatartástudományi Intézet egyetemi docensétől megtudtuk, a továbbképzés szakmai programjában – az előző évekhez hasonlóan – a résztvevők ismereteket szerezhettek a dializált betegek körében leggyakrabban jelentkező szociális és pszichés problémákkal kapcsolatos ügyintézés menetéről, valamint részletesen megismerhették a jogi hátteret, az érvényes rendeleteket, jogszabályokat. Az ügyintézésről szóló elméleti képzést gyakorlati útmutató egészítette ki. Az előadók ismertették a területi szociális ellátórendszer tevékenységét, a budapesti és vidéki ellátó központokhoz való kapcsolódás lehetőségeit, az önkormányzatoknál zajló szociális ügyintézések menetét.

Mucsi doktor elmondta, a képzés során kiemelt hangsúlyt kaptak a betegek pszichoszociális problémáival kapcsolatos feladatok is. Ismertették a leggyakoribb pszichés problémák tüneteit, kitértek a kommunikációs és terápiás lehetőségekre.

A nővérek sajátélmény Bálint csoporton is részt vettek, mely igen sikeres volt, a fogadtatása messze meghaladta a várakozásokat. A képzéseket vezető szakemberek is igen pozitívan értékelték a nővérek érzékenységét, nyitottságát, problémafelismerő- és kezelőkészségét. Külön oktatási blokkban tekintették át a dialízis állomásokon dolgozó nővérek támogatási lehetőségeit a betegek
pszichoszociális és pedagógiai rehabilitációjában.

Ezúttal is kiderült, hogy a kiképzett nővérek felkészültek arra, hogy a betegek pszichoszociális anamnézisét felvegyék, szociális helyzetüket felmérjék, s egyes ügyeket önállóan intézzenek, más esetekben kapcsolatot keressenek a külső segítőkkel. Az eddigi három képzés során kiképzett 53 nővér szakmai támogatására a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet, a Margit Kórház Nephrologiai Osztálya és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Orvosi Módszertani és Ellenőrzési Igazgatósága munkatársainak részvételével, a Szent Margit Kórház Vese Alapítvány és a Preventív Medicina Alapítvány támogatásával internetes honlapot hoztunk létre és működtetünk. A felületen elérhetők a témába vágó jogszabályok, dokumentumok és egyéb információk, emellett folyamatos e-mail és telefonos tanácsadással is részt veszünk a dializált betegek pszichoszociális ellátásának megteremtésében – mondta el Mucsi István.

A képzési sorozatnak sincsen vége – tette hozzá. A tervekben rendszeres továbbképzés szerepel a már kiképzett reszortos nővéreknek, s azt is szeretnék elérni, hogy azokra a dialízis osztályokra is kerülhessenek közülük, ahol nincsen képzett kolléga erre a fontos feladatra. Ehhez persze arra is szükség van,- s ezt a jövő évi Pszichonephrologiai és Rehabilitációs Konferencián javasolni is fogják, – hogy ennek a reszortnak a végzett feladatok nagyságához illeszkedő foglalkoztatási kereteit mielőbb kialakítsák, mert a szervezők meggyőződése, hogy a dializált betegek pszichoszociális problémáinak feltárása és az ebben történő segítségnyújtás hatékonyan hozzájárul színvonalas ellátásukhoz, életminőségük hatékony javításához. (A megváltozott munkaképesség felülvizsgálatának új rendszere)
 
kávéMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care