NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanIdős korban is oka van a magas vérnyomásnak!

2013.07.19

A tumor szűkítette a veseartériát, ami vérnyomás-emelkedést idézett elő - ez okozta a rosszulléteket.


Egy idős nénit magasvérnyomás betegséggel szállítottak kórházba, amelyet korábban sokan a kor természetes velejárójának tekintettek. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyásza, kardiológusa, diabetológusa azonban úgy vélte, nem minden esetben a legkézenfekvőbb megoldás a célravezető.

- A klasszikus, régi belgyógyászok azt tanították, hogy a jó anamnézis fél diagnózis. Ha ehhez még egy jól kivitelezett fizikális vizsgálat is társul, akkor sínen van az ügy - hangsúlyozza dr. Marton Anna. Ez azt jelenti, egy jó diagnosztának nagyon jól kell tudni összegyűjteni a tüneteket, szelektálni, mi fontos, mi kevésbé az. Ezen felül megfelelően kell tudnia fizikálisan vizsgálni szemmel, füllel, kézzel - tehát akár a korszerű műszerek nélkül is. Természetesen a műszerek nagyon fontosak, megkönnyítik a diagnózis felállítását, de ha ismerjük a régiek módszereit is, nem kell vaktában küldözgetni a beteget a különböző vizsgálatokra. Ha már az 1800-as években is születtek pontos diagnózisok - CT, MR, EKG nélkül -, akkor minden bizonnyal erősen lehet támaszkodni az orvos saját vizsgálati módszereire is. Ezért érdemes megismerni, tanulmányozni a régiek tudását, és fontos akár a banális tünetek mögé is nézni.

Az idős, hetvenéves hölgynek igen magas vérnyomása volt, amikor kórházba került. A leggyakrabban az ilyen idős betegek esetében felírnak egy vérnyomáscsökkentőt, és ezzel elintézettnek tekintik az ügyet. Dr. Marton Annának azonban feltűnt, hogy a probléma csupán egy-két hónapja kezdődött, a beteg családjában magas vérnyomás vagy szövődményei (infarktus, stroke, érszűkület) nem fordult elő, ami nem mondható tipikusnak.

- Alaposan megvizsgáltam a beteget, többek közt meghallgattam a hasát is és zörejt hallottam az egyik oldali veseartéria fölött. Miután sikerült elintézni egy gyors CT-vizsgálatot, nagyon gyorsan kiderült, hogy baloldali vesedaganata volt a betegnek. Ez pedig teljesen más megvilágításba helyezte az esetet. A tumor szűkítette a veseartériát, ami vérnyomás-emelkedést idézett elő - ez okozta a rosszulléteket. Amint rövid úton eltávolították a daganatot, megszűnt a magas vérnyomás is. Nagy örömet jelentett, hogy a beteg így akár évtizedeket is nyerhetett, és nem szenvedte meg egy túlzottan leegyszerűsítő diagnózis következményeit. Ami pedig döntő, az így meghosszabbított élete rosszullétek, kínzó tünetek nélkül, jó életminőségben, fölösleges gyógyszerszedés nélkül telhetett.

Forrás: vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care