NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanIdősebb korban is biztonságos a vesedonorság

2014.07.11

A szervadományozás utáni életkilátásuk, szív- és érrendszeri egészségük hasonló a nem donorokéhoz - állítja egy amerikai tanulmány.


Az elmúlt két évtizedben egyre megszokottabbá vált, hogy 55 éven felüliek is vesedonorok lettek, ám sokakban élt az aggodalom, hogy az idősebb emberek egészsége megsínyli a szervadományozást, és egyik veséjük kivétele megrövidíti életüket. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói tanulmányukhoz 3368 idősebb donort vizsgáltak meg és eredményeiket összehasonlították olyan idősebb egészséges emberekével, akik nem adományozták oda egyik veséjüket.

Átlagosan csaknem nyolc évig követték a kutatásban résztvevőket, és arra jutottak, hogy a donorok sem halálozási adataikban, sem a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében nem különböztek a két vesével élőktől. A donoroknál a fokozott cukorbetegség-kockázatot sem lehetett kimutatni, mint ahogy a a vesebetegségre való kockázat emelkedését sem.

Az American Journal of Transplantation című folyóiratban megjelent tanulmány a kutatók szerint segíthet annak megerősítésében, hogy a vesedonorság az 55 éven felüliek számára sem jelent megemelkedő kockázatot a korai halálozás vagy szívbetegségek tekintetében. "A transzplantációs központoknak ennek megfelelően kell tájékoztatniuk a vesedonációt fontolóra vevő idősebb embereket" - fogalmaztak a kutatók.

A tanulmány vezető szerzője, Peter Reese ugyanakkor hozzátette: a donornak jelentkezőket azokról a korábbi kutatási eredményekről is tájékoztatni kell, amelyek szerint a műtét után számolniuk kell a lábadozási periódussal, és elképzelhető, hogy sérv vagy hasonló kisebb, rövidtávú komplikációk lépnek fel, illetve annak is lehet egy csekély esélye, hogy egy nap maguk is dialízisre szorulhatnak.

Forrás: MTIMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care