NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanInfluenza: kezdődhet a felkészülés

2013.11.08

A dializáltak és a transzplantáltak is veszély nélkül olthatók az influenza elleni vakcinával.


Szeptember vége óta működik az influenza-figyelőszolgálat és már minden háziorvosi rendelőbe megérkezett az oltóanyag - hívta fel a figyelmet a várható influenza-járványra való felkészülésre az ÁNTSZ. Az elmúlt héten összesen 2 700 fő fordult orvosához influenzaszerű tünetekkel, bár jelenleg nincs influenza aktivitás hazánkban. Országos járványról akkor beszélünk, ha az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma meghaladja a heti 15 ezret. A járvány csúcsa általában február-március hónapokra esik. A védőoltást most, a járvány kialakulása előtt érdemes kérni!

A 2013/14-es szezonban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók térítésmentes oltásához, köztük a krónikus vesebetegekéhez vagy a szervátültetésen átesettekéhez. Ebben a szezonban is többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható gyógyszertári forgalomban, így az oltóanyag azok számára is elérhető, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

A művesekezelésben részesülő betegek fertőző betegségekkel szembeni ellenállása részben az alapbetegség (pl. cukorbetegség), részben az együtt járó esetleges szövődmények miatt csökkent. Ezért fogékonyabbak a fertőzésekkel szemben és a betegség lefolyása is súlyosabb. Még inkább vonatkozik ez a szervátültetésben részesültekre – mondta el a vesebetegség.hu kérdésére Dr. Alföldy Ferenc nefrológus, transzplantológus professzor. A szervátültetés után a betegek olyan gyógyszereket kapnak, amelyek az átültetett szerv kilökődését akadályozzák meg. A kilökődési folyamat ugyanolyan immunológiai folyamat, mint a szervezetbe kerülő kórokozók elleni védekezés. Ezért a szervátültetés után a fertőzések lehetősége, súlyossága még sokkal fokozottabb, mint a dializáltak esetében.

Transzplantációt követően a lehetőség szerint óvni kell a betegeket a fertőzéstől és a súlyos lefolyástól. Ennek egyik módja a védőoltás. A csökkent reakciókészség, ellenálló képesség miatt azonban csak olyan oltóanyagot szabad alkalmazni, amelyek nem tartalmaznak élő kórokozót. Ilyen az influenza elleni védőoltás is. Ennek megfelelően mindkét betegcsoport veszély nélkül oltható az influenza elleni védőoltással, természetesen az oltásra vonatkozó szabályok betartása mellett. Mivel a védőoltás is immunológiai folyamatot vált ki, ezért a védőoltás hatása nem minden esetben éri el a kívánt mértéket éppen a csökkent reakciókészség miatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oltás felesleges lenne.

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, de általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt meggyógyulhat az, aki elkapja a fertőzést. Ugyanakkor komoly, kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igénylő elváltozást is okozhat. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek az idősebb korosztályok, a várandósok, a kisgyermekek, illetve a rossz általános egészségi állapotú emberek.
Az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hozzá beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről-évre meg kell ismételni: az előző évi védőoltás nem ad védelmet a következő szezonra. A háromkomponensű vakcina az idén a következő vírustörzseket tartalmazza:
• A/California/7/2009 (H1N1)pdm09
• A/Texas/50/2012 (H3N2)
• B/Massachusetts/2/2012

Fontos tudni, hogy egyetlen védőoltás – így a szezonális influenza elleni vakcina – sem garantál 100 százalékos védettséget, mégis, tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget.

Forrás: ÁNTSZ - Vesebetegség.hu (Kávé)
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care