NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanIsmét megkerülte a Balatont a RenBikeTour

2014.06.30

Csaknem százötvenen kerekeztek, köztük 22 fő dialízisre szoruló, és 6 fő transzplantált beteg.


Ismét körbekerékpározták a Balatont a RenBikeTour keretében dialízises betegek, kezelőorvosok, nővérek és támogatók, hogy felhívják a figyelmet arra: művesekezelés mellett is lehet aktív életet élni. A többnapos túrát 2014. június 27. és 30. között rendezték meg, a távot többségében biciklivel, 7-en futva teljesítették. A résztvevők Balatonfüredről indulva Siófok, Balatonfenyves, Keszthely és Gyenesdiás érintésével érkeztek vissza Balatonfüredre. Az eseményen közel százötvenen vettek részt, köztük 22 fő dialízisre szoruló, és 6 fő transzplantált beteg. Sok orvos, dialízist végző nővér is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ott voltak a biciklisek között a betegek hozzátartói és az akciót támogató civilek is. Az Aegon Magyarország a résztvevők balesetbiztosításáról gondoskodott - tudatta a cég közleménye.

A túrával a szervezők a vesebetegségre, a szűrés és a gondozás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, valamint a vesepótló kezelések közül a hasi dialízisre, amely a beteg életviteléhez igazítva bizonyos határokon belül szabadabb életet biztosít, mint a gépi kezelés. „Súlyosnak tartott vesebetegséggel, sőt vesepótló kezeléssel, azaz hasi dialízissel, gépi művesekezeléssel és transzplantáció után is lehet teljes, aktív életet élni, sőt, a rendszeres testmozgás, sportolás segít az egészség megőrzésében, a szív- és érrendszeri állapot javításában, az anyagcsere serkentésében” – mondta el dr. Schneider Károly, belgyógyász és nephrológus szakorvos.

A felnőtt lakosság körében minden tizedik embernek van valamilyen vesebetegsége, és világszerte minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív- és érrendszeri szövődményekben: Magyarországon is legalább 500 ezerre tehető a veszélyeztetettek száma. Ráadásul Magyarországon jelenleg nagyon magas az akut dialízisek száma is, mert a betegek maguk sem tudják, hogy az évek óta fennálló, szerteágazó panaszaik mögött veséjük elégtelen működése áll.

Beszámoló a startról

Forrás: vesebetegség.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care