NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanItthon is terjed a csecsemők ultrahangos vizsgálata

2013.04.09

Origo: Leggyakrabban vesebetegségeket tárnak fel a korai UH-szűrés során.


Csecsemőkori ultrahangos vizsgálattal számos vesebetegség, az emésztést, illetve az agyfejlődést érintő rendellenesség, valamint a csípőficam is időben feltárható, a vizsgálatot azonban az OEP csak akkor finanszírozza, ha a babának már tünetei vannak, vagy ismert a családi halmozódás - írja cikkében az Origo. Ilyen esetekben a gyermekgyógyász utalja be a csecsemőt az ultrahangvizsgálatra.

A szűrővizsgálattal a veleszületett, de tünetmentes kórképek ismerhetőek fel, amelyek idejében felfedezve gyorsabban, kisebb beavatkozással kezelhetők" - mondta  el a lapnak dr. Várkonyi Ildikó gyermekradiológus, a Semmelweis Egyetem I.sz.Gyermekgyógyászati Klinikájának főorvosa, az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum szakorvosa.

A komplex ultrahangos szűrővizsgálat három testtáj vizsgálatát jelenti: a hasét, az agyét és a csípőét. A vizsgálat ideális időpontja a 6-8. hét. Hat hetes kor előtt a baba veséi még nem igazán jól termelnek vizeletet, így ebben a korban az ultrahanggal még néha elnézhetők az ún. obstruktív uropathiák, azaz a vizeletpangással járó vesebetegségek. A komplex vizsgálat felső korhatára a hat hónapos kor, a hasi ultrahangnak azonban nincs időkorlátja.

A hasi ultrahang ajánlott többek között a családban halmozódó, vagy testvéreknél előforduló vesebetegség esetén, mint például a már említett pangásos, illetve a cisztás vesebetegségek - főleg az ún. policisztás vesebetegség esetén. "Hasi vizsgálat esetén leggyakrabban vesét érintő fejlődési rendellenességekkel találkozunk, a pangásos, cisztás betegségek mellett előfordulhat az is, hogy a babának vagy veleszületetten kisebb az egyik veséje, vagy csak egy veséje van" - mondja a doktornő. "Ezek egy része jól kezelhető, illetve kontrollálandó betegség. A gond az, hogy sokszor csak akkor derülnek ki, amikor már kialakul például egy vesemedence-gyulladás, pangásos betegség esetén" - tette hozzá dr. Várkonyi Ildikó.

További részletek a teljes cikkbenMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care