NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanJárvány még nincs, de itt az influenza!

2016.01.21

Három budapesti és egy Pest megyei betegnél influenza A, egy Borsod megyei betegnél influenza B vírust azonosítottak.


A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző heti 7 400 fővel szemben 2016. január 4-10. között 14%-kal több, azaz 8 450 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ.

A betegek 21,3%-a gyermek, 37,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 30,0%-a, 11,1%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A második naptári héten összesen 79 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára. A sentinel orvosok által beküldött 39 mintából két betegnél influenza A(NT) és egy betegnél influenza B vírus jelenlétét mutatták ki, az influenza pozitivitási arány 7,7%-nak felelt meg. A hagyományos beküldés keretében diagnosztikus céllal vizsgált 40 beteg közül egy-egy betegnél influenza A(H1), illetve influenza A (NT) vírus okozta fertőzést igazoltak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 2016. év második hetében nem érkezett jelentés.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös jelentése szerint a 2015/16-os influenza szezonban december közepén a kontinens északi és déli részén megkezdődött az influenza vírusok terjedése. Az európai összesítés szerint a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok által beküldött, az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulóktól vett légúti mintákban az 51. héttől kezdődően hétről hétre egyre nagyobb arányban igazolják az influenzavírusok jelenlétét - figyelmeztetett az ÁNTSZ közleménye.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 2015/16-os szezonra kifejlesztett influenza elleni oltóanyagban található vírustörzsek antigénszerkezete hasonló a kontinensen eddig kimutatott Influenza vírusokéhoz. Az influenza elleni védőoltás ennek megfelelően hatékony védelmet nyújthat a kellemetlen tüneteket okozó, súlyos, vagy akár halálos szövődményekkel járó betegség ellen.

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy az influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás. A védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Aki eddig még nem tette meg, de a következő napokban kéri a védőoltást, számíthat rá, hogy mire az influenzajárvány eléri Magyarországot, szervezete már felkészül a fertőzés elleni védelemre.

A 60 év felettiek, bizonyos krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók háziorvosuktól, illetve foglalkozás-egészségügyi orvosuktól kérhetik a térítésmentes influenza elleni védőoltást. (A jogosultak köréről részletesebben itt , illetve háziorvosuktól tájékozódhatnak.) Az idén is kapható gyógyszertári forgalomban influenza elleni vakcina, így azok is beoltathatják magukat influenza ellen, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

Forrás: OEK - ÁNTSZ
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care