NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanJelölje orvosát az elismerésre!

2012.10.09

Számos újdonsággal indul újra Az év orvosa 2012 pályázat.


Ismét díjazni fogják a kiemelkedő emberi és orvosi teljesítményeket, idén néhány technikai újdonsággal és egy újabb kísérő pályázattal indul az „Astellas-díj – Az év orvosa 2012” pályázat. Mint tavaly, idén is két verseny zajlik párhuzamosan, az egyikben a betegek, páciensek ajánlhatják indoklásukkal díjra az orvosukat, míg a másikban a szakmai szervezetek teszik a kollégákkal ugyanezt.

„Az elmúlt év igazi mérföldkő a pályázat életében. Az, hogy a szakma lehetőséget kapott legjobbjai felkutatására és széles nyilvánosság előtt történő elismerésére, az nem csak az ünnepelt Kolléga, hanem valamennyi gyakorló orvos számára motivációt jelent. Manapság, amikor az orvosok társadalmi presztízse mélyen a kívánatos szint alatt van, amikor e réteg komoly gondokkal küzd, az erkölcsi elismerés nagyon sokat jelent. Bizalmat épít a kollégák, a felettesek, a foglalkoztató intézmény és a betegek felé egyaránt. Ez pedig óriási dolog” – hangsúlyozta Dr. Perner Ferenc sebész professzor, az Év orvosa pályázat zsűrielnöke az idei verseny indulásakor.

„Míg a közönségjelölések a betegtörténeteken keresztül leginkább a példaértékű orvos-beteg kapcsolatokra, a különleges emberi teljesítményekre irányítják rá a figyelmet, a szakmai jelölések azt kiegészítve a szakmai felkészültségre és a mindennapokban történő szakmai helytállásra teszik a hangsúlyt. A két vonal abszolút kiegészíti egymást, egymásra épül. Amikor arról esik szó, milyen a ma orvos ideálja, éppen e két aspektus metszetéről beszélünk. Az idei pályázat során a fókusz ugyanaz marad: emberi és szakmai vonatkozásban ismét a legjobbakat keressük” – mondta Dr. Oberfrank Ferenc, az Év orvosa pályázat meghirdetésében partnerséget vállaló MOTESZ alelnöke.

Néhány technikai újdonság: a közönségjelölés során beküldött betegtörténeteknek mostantól mindig az adott pályázati évhez kell kötődniük, azaz a korábbi, több évvel, vagy akár évtizeddel ezelőtti esetek leírásával nem lehet érvényes jelölést kezdeményezni. A közönségjelöléssel, illetve a beküldött történetekkel kapcsolatos további változás, hogy azok előzsűrizését és a döntőbe továbbjutók kiválasztását idén már nem a pályázat szakmai zsűrije, hanem – a Szervezők felkérésére – a korábban Astellas-közönségdíjat nyert orvosok végzik majd. Az értékelés szabályai természetesen nem változnak.

Mivel az „Év orvosa” pályázat 2007-es indulása óta a gyermekorvosokra eddig kevesebb figyelem vetült, ezért 2012-ben az „Év orvosa” pályázat mellett egy újabb megmérettetést is útnak indítanak „Astellas Gyermekrajz Pályázat” címmel. Azt remélik, hogy a gyermekek munkái és igyekezete kapcsán az elkövetkezendő hónapokban még több szó esik majd a nagyszerű gyermekorvosokról is. Erre a pályázatra a 9-14 éves korosztályban, három korcsoportra bontva azon gyerekek rajzait, zsírkréta és egyéb munkáit várják, akik szívesen bemutatják doktor nénijükkel, illetve doktor bácsijukkal kapcsolatos legkedvesebb történetüket. Részletek és a verseny menete a www.astellasazorvosokert.hu honlapon.

Forrás: vesebetegseg.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care