NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanJól sáfárkodnának a donorszervekkel

2011.03.16

Egy-egy rászorulónak hét országban kereshetnek megfelelő szervet a transzplantációhoz.


Ha kicsit megcsúszva is, de már folynak a tárgyalások az Eurotransplanthoz való csatlakozásunkról, a hét uniós ország közötti, donorszervek cseréjét biztosító szervezettel. A „közeledés" egyik állomása, hogy a Magyar Transzplantációs Társaságot már felvették az Eurotransplanthoz, tudtuk meg dr. Fehérvári Imrétől, a társaság főtitkárától egy szakmai beszélgetésen. A többfordulós, egy-két évet igénybe vevő csatlakozási folyamat következő tárgyalását március 21-én tartják a nemzetközi szervezet képviselőivel. Mint Langer Róbert professzor, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója elmondta, őszre megszülethet az egyezmény csatlakozásunkról, s egyelőre 2012-ben úgynevezett részleges tagok leszünk. Már ezen a tagsági szinten is segítséget kaphatunk gyermekek számára, sürgős esetekben, illetve úgynevezett érzékenyített betegek számára.

2013-ban eljuthatunk a teljes körű tagsághoz, ha mindenki elégedett az együttműködéssel és minden feltételt – ennek része a jogharmonizáció – sikerül teljesíteni.

Miután a nemzetközi szervezetnek egy közös donorlistája van, így egy-egy rászorulónak hét országban kereshetnek megfelelő szervet. Ezért is nevezete a donorszervekkel való sáfárkodás legjobb szervezetének az Eurotransplantot Langer Róbert. Minden magyar donort, minden donorszervet jelenteni kell a rendszerbe, hiszen a nemzetközi szervezet allokálja, osztja szét a rendelkezésre álló szerveket. De nemcsak a donorok, hanem a befogadásra várók is felkerülnek a nemzetközi listára 2013-ban.

A tüdőtranszplantáció hazatelepítését támogatja az Eurotransplant Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa szerint. A tüdő transzplantáció specialista Bécsbe jár operálni, oroszlánrésze van a magyar betegeken végzett tüdőátültetésekben, hogy egyáltalán tüdőhöz jutnak a betegek.

Tavaly huszonegy, súlyos szívelégtelenségben szenvedő beteg kapott új szívet, ám tizenhét esetben nem tudták felhasználni a beültethető szívet, mivel nem volt alkalmas és elegendő beteg a várólistán, mondta Szabolcs Zoltán, a városmajori klinika szívsebésze, a szívtranszplantációs várólista elnöke. Jelenleg mintegy tíz beteg vár szívre, ami nemzetközi összehasonlításban is nagyon alacsony szám. Tehát alapvetően fontos a várólisták feltöltése, amit egyébként az egészségügyi államtitkárság célként fogalmazott meg: ezen a területen uniós szintre kell eljutnia Magyarországnak.

Sokat segíthet a gondokon a csatlakozás: a mai helyzettel ellentétben nem veszhetnek el szervek (lásd szív: kevesebb a recipiens, mint a donor), vagy nem leszünk „exportőrök" (lásd tüdő: a Bécsbe kivitt tüdőket csak kisebb részben ültetik magyar betegekbe, mivel alig vannak a várólistán), ugyanakkor lehetőség van ritkább szervekhez való hozzájutáshoz. Végre standardizált módon folyik majd a transzplantáció, hangzott el a beszélgetésen azzal együtt, hogy nincs más útja-módja a fejlődésnek.

Minden problémára azonban nem nyújt megoldást a nemzetközi szervezet, amely a kölcsönösség elve alapján működik: ha Magyarország kap egy szervet, akkor azt vissza is kell adnia. Így nyolcvan százalékban továbbra is a saját országában talál befogadóra a donációra felkínált szerv, míg a fennmaradó húsz százalék érkezhet a tagországoktól. Különlegesen fontos azonban ez a húsz százalék, mert így juthatnak szervekhez az érzékenyített betegek (ritka vércsoportúak, ritka betegségben, állapotokban szenvedők).

A transzplantáció életmenő, életminőséget alapvetően javító eljárás, de tény: az egészségügyi ellátásban ritka beavatkozásnak számít. Ugyanakkor hatalmas szakmai tudás összpontosul egy-egy átültetés során, így azontúl, hogy minőségi mutatója, egyben húzóereje is egy-egy szakterületnek – sőt egy-egy intézménynek is – a transzplantáció.
 
(Forrás: Weborvos, 2011.03.16)Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care