NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanJól teljesítettek a kórházi donorkoordinátorok

2012.08.28

Mintegy 30 ember életének megmentéséhez járultak hozzá idén eddig a szervdonációs koordinátorok.


Az első félévben munkába állt kilenc kórházi szervdonációs koordinátor 13 donor felismerését jelentette, így körülbelül 30 szervvel mintegy 30 ember életet mentették meg az orvosok - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Szervkoordinációs Irodájának igazgatója hétfőn az MTI-nek. Mihály Sándor emlékeztetett: az idén megkezdődött a magyarországi kórházi szervdonációs koordinátori hálózat kiépítése, hogy minél több transzplantáció elvégzésére legyen lehetőség.

Tájékoztatása szerint erre az évre tíz kórházban tervezték, hogy elindítják a programot, és a következő három évben további 45 fekvőbeteg-ellátó intézményre terjesztenék ki. Az egészségügy államtitkárságtól kapott támogatás révén az év első felében kilenc intézményben megkezdték a munkát a koordinátorok. A hálózat tovább bővítéséről egyelőre egyeztetnek az államtitkársággal, az OVSZ ugyanis úgy véli, hogy a koordinátori hálózat fenntartásának, fejlesztésének előfeltétele a biztos finanszírozás, ezért a hálózat zavartalan működését akadályozza a program féléves blokkban való kezelése - tette hozzá az igazgató.

Mint arról korábban a vesebetegseg.hu beszámolt, a sikeres, 2010-ben futó kísérleti program után kezdődött meg a kórházi szervdonációs koordinátori hálózat kiépítése.

Hazánkban összesen tizennyolc kórházban végeznek idegsebészeti ellátást is, közülük különféle indikátorok (például a kórházi és intenzíves ágyszámot, betegfelvétel, halálozási adatok a donációs aktivitáshoz képest) alapján választották ki az első tízet. Ezek helyezés szerint: szombathelyi Markusovszky Kórház, Fejér Megyei Szent György Kórház, Állami Egészségügyi Központ, Debreceni Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinika, Szent János Kórház, a Kaposi Mór Oktatókórház, győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, szekszárdi Balassa János Kórház, Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszertudományi Centrum Új Klinika, Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinika.

A kórházi donorkoordinátor feladata a lehetséges donor felismerése és jelentése a Szervkoordinációs Irodának. A szakember helyben részt vesz a donorgondozásban, koordinálja a szervkivételt, valamint tájékoztatja a donor családját. Minden tevékenysége sokat könnyít az orvosok munkáján, és különösen az agyhalott hozzátartozóival való speciális kommunikációja segíthet a kellemetlen jelenetek megelőzésében, és a hozzátartozói tiltakozás miatt meghiúsult donációk számának csökkentésében.

A kórházi koordinátornak minden nap végig kell járnia azokat az osztályokat, ahol agyhalál, vagy ahhoz közeli állapotok ellátása történik, retrospektív kórházi halálozási felülvizsgálatot kell végeznie havonta, valamint évente két alkalommal helyi oktatást tartania kollégáinak.

A kórházi szervkoordinátor pilot program során kimutathatóan növekedett a donációs aktivitás, ám sajnos a program befejezésével némi visszaesést mutatnak a statisztikák: 2011-ben ugyanis 17,6 százalékkal csökkent a donációk száma, ami részben a kísérleti koordinátori program zárására vezethető vissza, ezért is született döntés a program indításáról, valamint többlépcsős, közel félszáz kórházra való kiterjesztéséről.

A Pilot program eredményeiről a Weborvos.hu-n

Donációs riadó indul: a donorkoordinációról

Forrás: MTI - vesebetegseg.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care