NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanKegyelmet kérnek Saci donorjának

2013.06.25

Bekérte a börtön Jávor Sarolta (19) orvosi dokumentációit, akinek vesedonorja a rácsok mögött ülő M. Péter (27) lenne.


Eddig a törvények nem engedélyezték az életmentő operációt, most azonban, hogy jogerősen is elítélték a férfit, új lehetőség nyílt meg a beteg lány előtt - írta a Blikk.hu.

– Kegyelmi kérvényt is benyújtunk, sőt a jogerős döntés kihirdetése után kérelmezzük, hogy az operáció idejére engedjék ki ügyfelemet a börtönből. Péter most is kitart amellett, hogy oda akarja adni egyik veséjét Saroltának – magyarázta ügyvédje, Fridman Róbert, aki már elküldte a leleteket az illetékeseknek.  – Várjuk a döntést, mert a lány állapota labilis, soha nem lehet tudni, mikor hatalmasodik el rajta újra a betegség.

Mint
a lap korábban megírta, az autoimmun betegséggel küzdő Sarolta az elmúlt három évben olyan rossz állapotban volt, hogy levették a várólistáról. Két évvel ezelőtt agyhártyagyulladást kapott, majd a kór megtámadta a szívét és a tüdejét is. Nemrég azonban Sarolta újra operálható állapotba került. Eddig azért nem kaphatta meg a szerelme veséjét, mert a börtönből kérvény nélkül csak egyenes ági rokon lehet donor.

Forrás: Blikk.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care