NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanKét ember életét mentette meg egy újszülött

2015.01.22

Egy újszülött veséje gyerekbe és felnőttbe egyaránt beültethető.


Pár nappal a születése után két ember életét mentette meg egy kislány. Nagy-Britannia legfiatalabb szervdonorának veséit, illetve máját használták fel - adta hírül a Daily Mail nyomán a nol.hu. A kislány nevét nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit tudni, hogy a londoni Hammersmith Kórházban született 2014 közepén. A kislány veséit egy veseelégtelenségben szenvedő beteg kapta meg, míg a májából származó sejtekkel egy másik súlyos állapotú betegen próbálnak segíteni – mindkét beavatkozástól azt remélik, hogy új távlatokat nyithat a transzplantáció területén.

A 3,1 kilogrammos újszülött császármetszéssel jött a világra 37 hetes korában. Az orvosok vizsgálatai szerint a terhesség korai szakaszában oxigénhiányos állapot lépett fel, ennek következtében az újszülött központi idegrendszere jóvátehetetlenül károsodott.

Gaurav Atreja, a Hammersmith Kórház újszülött osztályának munkatársa a brit Daily Mailnek azt nyilatkozta, hogy egy újszülött veséje gyerekbe és felnőttbe egyaránt beültethető. Azt nem lehet tudni, hogy mekkorára nő, de az egyértelmű, hogy betölti feladatát. Az újszülött májsejtjeit egy (végstádiumú májelégtelenségben szenvedő) beteg érrendszerébe infúzióval juttatták be, ezzel időt nyertek, amíg találnak számára egy megfelelő szervdonort.

Forrás: nol.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care